Er rommelt wat op de wereldwijde koffiemarkt

  • Geplaatst op
  • Door Marjolein Vermeersch
Er rommelt wat op de wereldwijde koffiemarkt

Dit jaar zal de opbrengst in Brazilië naar verwachting aanzienlijk lager liggen dan gemiddeld. Plotselinge, strenge vorst heeft afgelopen juli de koffiestruiken aangetast. Dit kan gevolgen hebben voor de oogsten van de aankomende jaren en brengt de voorraden onder druk.

De wereld in een kop koffie: er rommelt wat op de wereldwijde koffiemarkt ?

De koffieoogst in het belangrijkste koffieland Brazilië is begin mei van start gegaan. Tot en met september zijn er volop koffiebonen geplukt. Andere grote producenten, zoals Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië, volgden. Maar dit jaar zal de opbrengst in Brazilië naar verwachting aanzienlijk lager liggen dan gemiddeld. Plotselinge, strenge vorst heeft afgelopen juli de koffiestruiken aangetast. Dit kan gevolgen hebben voor de oogsten van de aankomende jaren.

 

Slecht weer in de afgelopen jaren zorgde er al voor dat de wereldwijde voorraden klein zijn. De schade door de vorst heeft vooral gevolgen voor jonge struiken, die de productie jarenlang kan belemmeren. Het is de ergste vorst in twee decennia. De vorst is een tweede klap voor plantagehouders in Brazilië, die enkele maanden geleden ook al te maken hadden met ernstige droogte.

 

Koffievoorraden slinken, vraag trekt juist aan.

Daar komt bij dat logistieke problemen wereldwijd het verschepen van koffie dit jaar fors hinderen. De coronapandemie heeft een tekort aan zeecontainers veroorzaakt, waardoor transportkosten soms meer dan verdubbeld zijn. Het zorgt ervoor dat de koffievoorraden slinken. En dat terwijl de wereldwijde vraag naar koffie juist aantrekt. In 2019 zakte de markt in bij de uitbraak van de coronacrisis. Nu verschillende landen langzaam uit hun lockdown komen en er ook weer meer koffie gedronken wordt op de werkplek en in de horeca, groeit de vraag naar koffie. Dit in combinatie met schaarste in het aanbod kan maar één ding betekenen: stijgende prijzen.

 

Sinds de start van dit jaar is de koffieprijs op groothandelsmarkten met ruim 50 procent gestegen. Dat voelen wij bij Koffie Kàn ook natuurlijk. We hebben de boot zo lang mogelijk afgehouden, maar nu zien we ons verplicht om onze koffieprijzen aan te passen, met ingang van 1 november 2021. Natuurlijk kunt u voordien nog altijd koffie bestellen tegen de onveranderde prijs.

 

Hier vindt u de nieuwe prijslijst. Waar we bij Koffie Kàn natuurlijk blijven over waken is de heerlijke smaak van onze koffiemélanges. Zodat u kunt blijven rekenen op uw zachte kopje troost in deze lastige tijden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    • gratis levering vanaf 50€ - B/NL • gratis inpakservice • voor 14u besteld, dezelfde (werk)dag verzonden Verbergen