• Lorem ipsum

De reden dat Koffie Kàn Eleonoor vzw steunt

1 Feb 2023

“Aangenaam, ik ben Eleonoor*. Ik kwam op 8 juni 2018, na een perfecte zwangerschap op 32 weken stil op deze wereld.
Zo hadden mijn ouders en mijn familie het niet gedroomd. Verlangend uitkijken naar nieuw leven werd ingeruild voor een hoop onbeantwoorde vragen en oeverloos verdriet.

In dat rauwe verdriet ging mijn mama na een tijd op zoek naar een lichtpuntje, een gouden randje. Dat vond ze ook, in het oprichten van een vzw samen met mijn papa, mijn tante, mijn meter en een goede vriendin. De vzw kreeg mijn naam: ELEONOOR. Daardoor besta ik nu niet alleen voor altijd in de hoofden en harten van mijn gezin en familie, maar ben ik tevens mee een klein lichtpuntje in het leven van mensen met hetzelfde oeverloze verdriet.”

 

Eleonoor

 

Love begins by taking care of the closest ones. The ones at home.

 

VZW Eleonoor voorziet vijf dagen op rij gratis ‘rouwkost’ voor gezinnen die geconfronteerd worden met het verlies van een kind. Het is geen maaltijdservice, maar ‘echt’ eten, klaargemaakt door lieve vrijwilligers. Je hoeft hoogstens nog iets op te warmen. Zelf niet naar de winkel moeten gaan, geen energie moeten verspillen aan koken: Priscilla en haar man Frederik herinneren nog steeds hoe zalvend de warme maaltijden waren die vrienden en familie kwamen brengen. Ze kregen meer ruimte voor hun verdriet en om te rouwen, om praktische zaken te regelen, maar er stond toch vers eten op tafel. Voedsel dat hun lichaam trouwens ook heel hard nodig had. Rouwen kost immers enorm veel energie. Ergens wat rust vinden kan alleen maar als er voor zowel lichaam als geest zorg gedragen wordt. Die warme, omringende zorg die ze destijds zelf mochten ervaren vormde voor hen de basis van de VZW.

 

Rouwkost van Eleonoor

 

Meer dan tweehonderd vrijwilligers, verspreid over Vlaanderen zetten zich intussen in voor de VZW. Wanneer er aanvraag binnenkomt, wordt een vrijwilliger aan het getroffen gezin gekoppeld die vijf dagen op rij heerlijk vers eten kookt én tot aan de deur van het gezin brengt. Vergezeld van een fijne rouwmand gevuld met een handgedraaide ovenschotel die het gezin mag houden, tafeldecoratie zoals kaarsjes, servetten en ook wat lekkers zoals bijvoorbeeld koekjes en granola. Voor het bakje troost zorgt Koffie Kàn reeds enkele jaren. 

Priscilla & Frederik van Eleonoor

 

Priscilla: “De steun van Koffie Kàn is voor ons ontzettend waardevol. Niet alleen geloven wij echt in de kracht van een heerlijk bakje troost dat kan zorgen voor een moment van stilte of net een conversatiestarter aan tafel tijdens de moeilijke dagen kan zijn. Daarnaast ontlast deze steun ook een klein stukje van de financiële kost die wij per gezin hebben. Onze vrijwilligers krijgen immers een dagvergoeding per persoon waarvoor ze koken, en we ondersteunen de kilometers die ze afleggen. Maar ook de kost van de rouwmand is een grote hap uit ons budget. Momenteel genieten we niet van overheidssteun, dus onze inkomsten komen integraal uit giften. Dat Koffie Kàn haar steentje bijdraagt in dit geheel, getuigt van ongelooflijke empathie en warmte. Waarden die wij hoog in het vaandel dragen, en die maken van Koffie Kàn een gedroomde partner in ons verhaal. We zijn Marjolein en Frederik dan ook heel dankbaar.

 

Het Team Eleonoor

 

Zelf vrijwilliger worden of de VZW financieel steunen? Alle info vind je op www.eleonoor-vzw.be. Daar kan je tevens ook een rouwmand aanvragen voor jezelf of een gezin.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »