Weetjes !
1 Bestellen
1.1 De link voor het instellen van het wachtwoord is vervallen

De link voor het instellen van je (nieuw) wachtwoord, is 2 uur geldig.

Na die 2 uur krijg je de melding 'De link om uw wachtwoord te herstellen is verlopen'. 

Link_wachtwoord_verlopen

In het veld onder die melding kun je eenvoudig opnieuw je emailadres opgeven om een nieuwe link te ontvangen. Zo kun je snel weer inloggen.

2 Koffiebereiding
2.1 Wat voor water gebruik je best voor het bereiden van koffie?

Als je een kop koffie drinkt, denk je er dan wel eens aan dat je eigenlijk 99% water drinkt? Het is dan ook bijzonder belangrijk om, naast steengoede koffie, ook eerlijk kwaliteitswater te gebruiken. Water heeft altijd een bepaalde zuurtegraad (pH). In België wordt het leidingwater op een neutrale zuurtegraad van 7pH gebracht, opdat de leidingen niet zouden aanvreten en oxyderen. Dergelijk neutraal water is ideaal om het aroma van je koffie tot zijn volle ontplooiing te laten komen.

2.2 Het verschil tussen ambachtelijke en industriële koffies?

Industriële koffies
Worden van meetaf aan grootschalig aangepakt. Al van bij de teelt : gigantische plantages waar vooral de quantiteit, de massale opbrengst van belang is. Die koffies worden minder selectief geoogst en in bulk vervoerd. Ze worden door grote industriële bedrijven gebrand en verwerkt.

De norm is hier vooral : een doorsnee-kwaliteit, zonder al te opmerkelijke afwijkingen, geen negatieve smaken, maar ook geen uitgesproken verfijnde smaken, want die gaan toch verloren in de vele soorten die dooreen gemengd worden.

Wanneer een grootschalig bedrijf over ‘kwaliteit’ spreekt, dan wordt koffie bedoeld die volledig machinaal verwerkt kan worden, zonder wisselende aanpassingen gebrand en verpakt kan worden en probleemloos verdeeld. Dat alles tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Voor een industrieel koffiebedrijf geldt in eerste instantie economisch rendement.

Ambachtelijke koffie
Is een specialiteit op zichzelf. De vakman heeft alle stadia van aankoop tot verkoop zelf stevig in handen. Van welbepaalde en meestal kleine plantages koopt hij kwaliteitssoorten aan. Hij kan zich permitteren de oogst van kleine koffietuinen uit te zoeken, om die zorgvuldig met elkaar te mengen : zijn omzet is kleiner en zijn kliënteel kieskeuriger.

Wanneer een koffie-ambachtsman over 'kwaliteit' spreekt, dan beoogt hij vooral de drank die uiteindelijk in de kop van zijn veeleisende klant zal komen.

2.3 Wat is het geheim van een lekkere kop koffie?
 1. Haal de koffie zo vers mogelijk in huis.
 2. Koop geen al te grote koffievoorraden in.
 3. Sla de koffie op in een droge, niet al te warme ruimte.
 4. Bewaar de koffie niet in het keukenkastje boven het fornuis, maar in een droge, koele berg-plaats, ver van alle keukendam-pen.
 5. De koffie malen nèt voor je hem zet is het neusje van de zalm.
 6. Gebruik ziedend water (is nèt van de kook) en een goede manier om de koffie te zetten.
 7. Goede koffiezetmethoden zijn: de snelfilter, de cafetière, espresso. Gebruik bij een snelfilter een groot formaat (1x6 of 1x10), zodat je in één lange scheut water kunt opgieten. Zelf opgieten is inderdaad beter dan het automatisch koffiezetapparaat.
 8. Laat bereide koffie zelf nooit koken : 'Café bouillu, café fou-tu''!
 9. Hou de koffie niet warm op een plaat of in de thermos. Dat verzuurt de koffie en zelfs de beste kwaliteit sneuvelt in een thermos.
 10. Om je koffie op een natuurlijke manier wat langer warm te houden, kan je de koffiekan vóór gebruik met heet water omspoelen, zodat het porselein of aardewerk zelf warm is. Koffie in een thermosfles of –kan bewaren is nefast voor de goede smaak. Precies omdat de aroma- en smaakdragers daarin afbreken en een zurige smaak aan de koffie geven.
 11. Als je een koffiekan koopt en ook je kopjes, kies dan voor porselein, glad aardewerk (niet poreus) of glas. Die materialen beschermen het aroma van je koffie, hoewel glas niet zo aangenaam is om er koffie uit te drinken.
 12. Als het even kan, neem dan geen melk of suiker in je koffie. Geniet van die volle, zuivere smaak. Als je écht lichtgeroosterde Arabica-melanges gebruikt, dan hoeven smaakbedervers toch niet…?
 13. Na gebruik is het goed om de kan weer met heet water uit te spoelen. Doe dat heel grondig, zodat geen oude smaak je volgende kopje koffie zal verknallen. Desnoods een niet-agressief afwasmiddel gebruiken, maar dan wel weer royaal naspoelen.
 14. Meng nooit oude koffie of minderwaardige soorten met waardevolle verse. Oud en slecht winnen het altijd van wat goed is. Dat geldt natuurlijk ook voor gezette koffie.
 15. Bereid niet méér koffie dan je van plan bent te drinken. Zet liever telkens verse koffie en kies voor een koffiezetsysteem dat aan je drinkomstandigheden is aangepast.
 16. Hou niet alleen van de koffie die je kan voor je zet, maar koester de kan zelf en alle kleine dingen die je ermee doet…
2.4 Wat doet cafeïne in ons lichaam?

Net zoals alle warme dranken, gaat koffie vrij snel door de maag en beïnvloedt het ons organisme ook vlug, maar voor een korte tijd.
Cafeïne is het meest actieve bestanddeel. Het stimuleert bijvoorbeeld de nieren lichtjes en werkt daardoor urine-afdrijvend. Hierdoor wordt het zelf ook vlug afgedreven. Cafeïne stimuleert heel wat lichaamsfuncties : ook het centrale zenuwstelsel, waardoor de hartslag ‘n ietsje toeneemt en de bloedvaten zich verwijden. Wij ervaren dit als de opkikker ‘s morgens bij het ontbijt of na een lekkere maaltijd. Onze geest wordt er ook wakkerder van. De reactie op cafeïne verschilt erg. Er zijn mensen die grote hoeveelheden cafeïne probleemloos verdragen. Anderen hebben al last van één enkel kopje. Dat kan genetisch bepaald zijn, het lichaamsgewicht speelt een rol en het ritme waarop je de kopjes koffie naar binnen werkt. De ene mens zet nu eenmaal cafeïne sneller om dan de andere. Dat kan variëren van enkele uren tot een volledig etmaal.

2.5 Zit er meer cafeïne in espresso of in filterkoffie?

Espressokenners beweren dat een espresso minder cafeïne bevat, door de korte extractietijd bij de bereiding. Maar de hoeveelheid koffie die je gebruikt speelt ook een rol. Voor een kopje espressokoffie gebruik je gemiddeld zo’n 7 gram koffie.

Espresso bereid en afhankelijk van de koffiesoort die gebruikt wordt, levert dit tussen 55 en 85 mg cafeïne per kopje op. Voor en kop filterkoffie gebruik je algauw 10 tot 12 gram koffie wat resulteert in een gemiddelde van 100 mg cafeïne per kop. Zet je dus een kop filterkoffie met 7 gram koffie, dan heb je beslist niet meer cafeïne binnen dan bij een espresso.

2.6 Wanneer is koffie biologisch?

Koffie biologisch verbouwen betekent : geen kunstmest, noch chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In de koffietuinen worden schaduwbomen aangeplant, de bodem tussen de oordeelkundig gespreide aanplant wordt met fijngehakt hout en stro bedekt en er wordt manueel en met de machete gewied.
De koffiebessen worden selectief met de hand geplukt (alleen de rijpe, rode bessen, in twee à drie plukbeurten), daarna worden ze zongedroogd en zuiver verwerkt. De koffiebolsters (het vruchtvlees) worden gecomposteerd en later mengt men daar ook de koffievliesjes onder (het 'pergamino'). Samen met de organische mest van eigen vee uit het gesloten bedrijf dient de compost tot meststof van de koffietuinen.

Goed om te weten: Probeer de BIO en BIO DECAF van Koffie Kàn

2.7 Waar komt koffie vandaan?

Koffie wordt geteeld in landen die tussen de kreefts- en de steenbokskeerkring liggen. Dat zijn landen in Midden en Zuid-Amerika (daar groeien onder meer de lekkerste Arabicakoffies) , landen in Afrika (meestal Robustakoffie, met uitzondering van Kenya, Tanzania en Ethiopië, waar ook Arabicakoffie groeit) en in Azië (meestal Robustakoffie), met Vietnam als recente grootste Robustaproducent ter wereld

2.8 Waarom verteert koffie zo moeilijk?

Koffie branden is niets anders dan de natuurlijke suikers van koffie laten karameliseren. Daardoor worden de bonen bruin; Koffiebonen die te snel en aan te hoge temperaturen gebrand worden, bevatten heel wat verbrande suikers en verbrande aromatische oliën. Die verbrande stoffen worden moeilijk door ons lichaam afgebroken enliggen zwaar op de maag. Wanneer je van een kop koffie maagzuur of een zwaar gevoel krijgt, dan ligt dat aan de snelheid en de manier waarop de koffie is gebrand. Bij industrieel gebrande koffiebonen krijgen de natuurlijke vluchtige oliën of colloïden (dat zijn de aromadragers van de koffie) een té hoge temperatuur te verwerken en begeven het. Zo heb je minder aroma in snel gebrande en donkere koffie.

Koffie kàn wel!

Koffie traag en licht roosteren geeft een geleidelijk en natuurlijk karameliseringsproces. Met minder asvorming en méér smaak als resultaat. Deze koffie verteert dan ook probleemloos en heeft zelfs een digestieve werking. Na een maaltijd stimuleert de koffie de maagsappen en zet aan tot een vlotte afbraak en opname van de voedingsstoffen.

Goed om te weten: De Koffie Kàn-melanges worden aan relatief lage temperaturen geroosterd. Dat levert een natuurlijk karameliseringsproces op. Koffie Kàn is licht en goudbruin geroosterd : niet verbrand, dus goed verteerbaar.

Daarom ons advies:

Heb je last van zure oprispingen, een zwaar maaggevoel of nervositeit na het drinken van koffie, maar ben je verder gezond naar ziel en lichaam ? Overloop dan even de kwaliteit van de koffie die je drinkt:

 1. Bestaat de mengeling uit uitsluitend hooggeteelde Arabicasoorten, met een natuurlijk laag cafeïnegehalte ?
 2. Is de koffie licht geroosterd (niet zwetend zwart geblakerd) ?
 3. Zijn tijdens het brandproces geen vetstoffen, noch suiker, geen water noch aromaten toegevoegd ?

De garantie, dat aan al deze voorwaarden is voldaan, krijgt u van Koffie Kàn.

2.9 Kàn koffie eigenlijk wel?

Van koffie kàn je genieten, jawel.
Koffie Kàn zorgt er immers voor dat je kunt kiezen uit heerlijke Arabicamélanges, boordevol aroma en met weinig cafeïne. Koffie die je drinkt voor de smaak, omdat hij je opkikkert, maar niet nerveus maakt.

In de eigen koffiebranderij heeft Koffie Kàn een unieke technologie voor het koffiebranden ontwikkeld: het DYCOLOTE® roosteren. Deze zachte benadering van de koffieboon zorgt niet alleen voor de volle ontplooiing van het koffiearoma, maar vooral voor een perfect verteerbare koffie.

Zoek je een koffie die gewoonweg verrukkelijk is? Geteeld en verwerkt met respect voor de natuur en de koffieboer? Of ben je een meer dan gevoelige koffiegenieter die ook straffeloos wil genieten? Je vindt je gading bij Koffie Kàn. Ga even op ontdekking in de online shop: verrukkelijke mélanges.

2.10 Is koffie goed voor je seksleven?

Eén kop koffie per dag en je bent zeker van een vrolijk seksleven tot op hoge leeftijd.

Dat publiceerde het vakblad ‘Archives of Internal Medicine’ . Ze bestudeerden 744 mannen en vrouwen van meer dan 60 jaar oud. Vrouwelijke 60 plussers die dagelijks een kopje koffie dronken hadden bijna 2 maal meer kans nog seksueel actief te zijn, dan vrouwen die geen koffie dronken: 62% tegen 39% van de onderzochte vrouwen. Idem dito bij de mannen: amper 36% van de koffiedrinkers had problemen met het krijgen van een erectie, tegen liefst 59% van de niet-koffiedrinkers. Die vrolijke toestanden kunnen te maken hebben met de stimulerende effecten van cafeïne.

Uit Braziliaans onderzoek blijkt dat enkele koppen koffie drinken per dag de mannelijke vruchtbaarheid bevordert. Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Vereniging voor Voortplantingsgeneeskunde verhoogt de caffeïne de beweeglijkheid van de spermatozoïden, waardoor de kans op bevruchting ook toeneemt. En in Cuba wees een studie uit dat de opvallend vele honderdjarigen beweren dat ze hun levenspit halen uit het afzweren van alcohol, maar het volop genieten van sigaren, sex en...koffie .

Bemoedigend, toch?

Gedurende de lange geschiedenis van koffie zijn er altijd controverses geweest over de invloed van koffie op het lichaam en het gemoed van zijn drinkers. Veel had te maken met een conservatieve ingesteldheid tegenover sex, het lichaam en de vrouw. Dank zij hedendaags wetenschappelijk inzicht en een bredere kijk op ‘genieten’ in het algemeen, laten we koffie gewoon voor wat hij is: een lekkere, gezellige drank, voor de mooie momenten van het leven

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    • gratis levering vanaf 50€ - B/NL • gratis inpakservice • voor 14u besteld, dezelfde (werk)dag verzonden Verbergen