Veelgestelde vragen
Je vindt de koffiebranderij in Wenduine, in de Kerkstraat 84. Kom je graag te weten hoe het proces van koffieboon tot vers gezette koffie in elkaar zit? Boek dan een bezoek aan de branderij. Meer informatie vind je hier.
Naast de branderij ligt de Koffie Kàn winkel waar je ons assortiment koffiebonen, gemalen koffie, koffieaccessoires en nog zoveel meer kunt kopen.
Je bestelling afrekenen doe je via:
- Paypal
- Bancontact
- Kredietkaart
- De apps van KBC, Belfius en ING
- IDEAL
- Sofort Banking
- EPS
- Giropay
Wij aanvaarden ook overschrijvingen op het rekeningnummer BE51 4750 0422 4162. Vermeld duidelijk de naam die je hebt gebruikt om de bestelling te bevestigen in de mededeling. Na ontvangst van het bedrag op onze rekening, sturen we het pakket jouw richting uit.
Voor abonnementen werken we met domiciliëring. Voor meer info over onze abonnementformules, stuur je een mail naar [email protected] of bel je naar +32 50 41 46 23.
Lees meer over betalen via deze webshop of consulteer onze algemene voorwaarden.
Klik op “Wachtwoord vergeten?” in het aanmeldscherm. We sturen meteen een e-mail met een link naar je inbox. Via die link kies je een nieuw wachtwoord dat je meteen daarna kan gebruiken om in te loggen op koffiekan.be
Ben je je wachtwoord vergeten en heb je op “Wachtwoord vergeten?” geklikt? Dan ontvang je meteen een e-mail met een link om je wachtwoord te resetten. Deze e-mail is 2 uur geldig. Klik je pas na 2 uur op de link, zal je de melding krijgen dat het wachtwoord vervallen is: “De link om uw wachtwoord te herstellen, is verlopen.”
Vul opnieuw je e-mailadres in en we sturen meteen een nieuwe link om je wachtwoord te resetten.
In het veld onder die melding kun je eenvoudig opnieuw je emailadres opgeven om een nieuwe link te ontvangen. Zo kun je snel weer inloggen.
Ja, vul tijdens het afrekenen het leveringsadres van je keuze in en wij zorgen ervoor dat je favoriete koffie of thee, bekers of accessoires vlot bij jou toekomen.
Verzending naar een adres in België of Nederland
Verzending is gratis als:
- Je meer dan 12 pakjes of 3 kilogram koffie of thee hebt besteld, of
- Je bekers of accessoires hebt besteld met een waarde van meer dan €60.
In alle andere gevallen rekenen we €7,5 verzendingskosten aan.
Verzending naar een adres buiten België en Nederland
Wij verzenden pakketten naar adressen in Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Hongarije, Tsjechië, Polen, Slovakije en Slovenië. Wanneer je je producten in je mandje legt, wordt de prijs voor de verzending automatisch voor jou berekend.
Neen, wij verzenden ook buitenBelgië: naar adressen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Hongarije, Tsjechië, Polen, Slovakije en Slovenië.
Onze partner GLS streeft ernaar pakketten naar Belgische en Nederlandse adressen binnen de 5 werkdagen te leveren. Voor pakketten met een leveringsadres buiten België en Nederland rekenen ze op maximum 15 werkdagen.
Via e-mail krijg je een track & trace waarmee je je bestelling kan volgen.
Let op: de opgegeven levertermijnen zijn altijd een indicatie
Eerst en vooral laat je ons meteen na de levering van je pakket weten welke zichtbare beschadigingen en/of kwalitatieve tekortkomingen je opmerkt en bij welk artikel dat het geval is. Dat doe je door een mail te sturen naar [email protected]. In die mail voeg je het volgende toe:
- De naam van het beschadigde product,
- De schade of tekortkoming die je hebt opgemerkt, en
- Een foto van het product waarop de schade of tekortkoming zichtbaar is.
Wij sturen je binnen de 2 werkdagen via e-mail hoe we dit verder zullen afhandelen.
Zeker! Als je een verkeerd product hebt besteld, volg je de volgende stappen:
- Je meldt je retour aan via je account. In het overzicht van de bestellingen selecteer je de bestelling die je wil retourneren.
- Je stopt het artikel in een stevige doos,
- Je verzendt het pakket naar Koffie Kàn bvba, Kerkstraat 84, 8420 Wenduine, België. Dit gebeurt op jouw kosten.
Eens het artikel bij ons is toegekomen, verzenden we de juiste artikels naar het leveringsadres dat je hebt opgegeven. Wij betalen de verzendkosten van deze zending.
Let erop dat je op het retourformulier steeds je bestelnummer vermeldt samen met de artikels die je retour stuurt en welke je in de plaats wil.
Volgens Koffie Kàn zijn er 9 dingen waarop je best let bij het zetten van het perfecte kopje koffie;
1. Gebruik verse koffie.
Hoe verser de koffie, hoe meer de rijke aroma’s ervan tot uiting zullen komen in je kopje. Koop dus liever kleine hoeveelheden koffiebonen of gemalen koffie. Lees onze blog over koffie bewaren voor tips.
2. Koop het liefst koffiebonen
En maal je koffie zelf. Doe dit net voor je je kopje koffie zet.
3. Kies niet eender welk water
Het water dat je gebruikt om koffie te zetten, heeft invloed op de smaak. We schreven een volledige blog over welk water te gebruiken om koffie te zetten.
4. De ene zetmethode is de andere niet
Wij zijn fan van:
- De snelfilter
- De cafetière
- De espresso
5. Café bouillu, café foutu!
Laat je koffie nooit, never, jamais het kookpunt bereiken. Laat koffie ook niet staan op een warme plaat of in een thermos. Je koffie verzuurt en verliest al z’n kwaliteit. Hoe hou je je koffie dan wel langer warm? Spoel de kan op voorhand om met heet water zodat het porselein of aardewerk zelf warm is.
6. Kies voor porselein
Kies voor een koffiekan en kopjes in porselein, glad aardewerk of glas. Deze drie materialen beschermen het aroma van je koffie. Zelf vinden we glas niet zo aangenaam om koffie uit te drinken. In ons assortiment koffiekopjes vind je vast je gading. Na gebruik spoel je je kannen en kopjes uit met heet water zodat oude smaken je volgende kopje koffie niet vergallen. Gebruik je toch graag afwasmiddel, kies dan voor een niet-agressieve soort en spoel royaal na.
7. Koffie zonder additieven
Voeg niks toe aan je vers gezette kop koffie. Vergeet melk, suiker en siropen maar geniet van de volle, zuivere smaak van koffie. Wanneer je lichtgeroosterde Arabica-melanges gebruikt, is dat écht niet nodig.
8. De kunst van mélanges
Koffieproducenten maken hun eigen mélanges. Dat zijn combinaties van koffiebonen die samen een nieuw aroma vormen. Daar gaan enorm veel testen aan vooraf. Zelf restjes gemalen koffie bij elkaar kieperen is daar geen voorbeeld van. Meng nooit oude of minderwaardige koffiebonen of gemalen koffie met waardevolle verse. Dat je ook restjes gezette koffie niet samen giet, moeten we je hopelijk niet vertellen.
9. Juist genoeg
Maak de juiste hoeveelheid koffie: de hoeveelheid die je van plan bent te drinken. Het is veel beter om telkens versie koffie te zetten. Kies dan ook je koffiezetapparaat op basis van jouw koffieconsumptie.
Zit er meer cafeïne in espresso of in filterkoffie?
Espressokenners beweren dat een espresso minder cafeïne bevat, door de korte extractietijd bij de bereiding. Maar de hoeveelheid koffie die je gebruikt speelt ook een rol. Voor een kopje espressokoffie gebruik je gemiddeld zo’n 7 gram koffie.
Afhankelijk van de koffiesoort die je gebruikt, betekent dit dit tussen 55 en 85 mg cafeïne per kopje. Voor een kop filterkoffie gebruik je gauw 10 tot 12 gram koffie. Dat resulteert in een gemiddelde van 100 mg cafeïne per kop. Zet je dus een kop filterkoffie met 7 gram koffie, dan heb je niet meer cafeïne binnen dan bij een espresso.
Meer weten? We schreven een blog over het aantal kopjes koffie je per dag mag.
Voor ons betekent biologische koffie, biologisch verbouwde koffie. Zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. In plaats daarvan gebruiken koffietelers de organische mest van hun eigen vee, planten ze schaduwbomen aan in de koffietuinen en bestrooien ze de bodem met fijngehakt hout en stro. Wieden doen ze met de machete.
Ook het plukken van de koffiebessen gebeurt handmatig. De teler selecteert nauwkeurig enkel de rijpe, rode bessen en doen daar twee of drie plukbeurten over. Vervolgens laten ze de bessen drogen in de zon. Het vruchtvlees (de koffiebolsters) gaat naar de composthoop, later volgt ook het koffievliesje of de pergamino.
In ons assortiment zitten momenteel twee soorten bio-koffie: de BIO koffie en BIO DECAF van Koffie Kàn.
Koffie wordt geteeld in landen die tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring liggen. Gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De lekkerste Arabicakoffies groeien in Midden- en Zuid-Amerika terwijl Robustakoffies vooral uit Afrika en Azië komen. In Kenia, Tanzania en Ethiopië groeien ook Arabicakoffies. Vietnam is dan weer de grootste Robustaproducent ter wereld.
Als je maag- en darmklachten hebt na het drinken van koffie, ligt dat aan de branding ervan. Koffie branden is niets anders dan het laten karamelliseren van de natuurlijke suikers van koffie. Koffiebonen die te snel en aan te hoge temperaturen worden gebrand, bevatten heel wat verbrande suikers en aromatische oliën. Ons lichaam – en dan vooral onze maag en darmen - heeft het moeilijk met die verbrande stoffen.
Bij industrieel gebrande koffiebonen krijgen de natuurlijke, vluchtige oliën of colloïden (de aromadragers van de koffie) een té hoge temperatuur te verwerken en begeven het. Dat zorgt ook voor minder aroma in snel gebrande, donkere koffiebonen.
De koffie van Koffie Kàn is traag en licht geroosterd. De koffiebonen ondergaan een geleidelijk en natuurlijk karamelliseringsproces met minder asvorming en méér smaak als resultaat. Onze koffie zorgt daardoor ook voor veel minder maag- en darmklachten, én heeft zelfs een digestieve werking. Na de maaltijd een koffie drinken, stimuleert de maagsappen en zet je lichaam aan tot een vlotte afbraak en opname van de voedingsstoffen.
Daarom ons advies:
Heb je na het drinken van koffie last van zure oprispingen, een zwaar gevoel in je maag of voel je je opgejaagd? Bekijk dan de kwaliteit van de koffie die je drinkt:
- Bestaat de mengeling uit uitsluitend hooggeteelde Arabicasoorten, met een natuurlijk laag cafeïnegehalte?
- Is de koffie lichtgeroosterd (niet zwetend, zwart geblakerd)?
- Zijn tijdens het brandproces geen vetstoffen, suiker, water noch aromaten toegevoegd?
Dan is de koffie wellicht zacht voor de maag. Het is een garantie die je sowieso krijgt als je koffie van Koffie Kàn koopt.
Ons brandproces
In koffiebranderij van Koffie Kàn hebben we een unieke technologie voor het koffiebranden ontwikkeld: het DYCOLOTE® roosteren. Een zachte benadering van de koffieboon die zorgt voor de volle ontplooiing van het koffiearoma en voor een perfect verteerbare koffie.
Ontdek ons assortiment koffiemélanges in de webshop, in de winkel in Wenduine, of de talrijke verkooppunten in Vlaanderen.
Zonder zorgen van koffie genieten? Dat kan! Kies voor een heerlijk zachtaardige Arabicamélange, boordevol aroma en met weinig cafeïne. Koffie die je drinkt voor de smaak en omdat hij je opkikkert maar niet nerveus maakt.We schreven een blog over waarom koffie gezond is. Lees deze als je meer wil weten.
“Eén kop koffie per dag en je bent zeker van een vrolijk seksleven tot op hoge leeftijd.” Althans, dat publiceerde het vakblad “Archives of Internal Medicine” in 1990. Het onderzoek behelsde 744 mannen en vrouwen van meer dan 60 jaar oud.
Vrouwelijke zestigplussers die dagelijks een kopje koffie dronken hadden bijna twee maal meer kans nog seksueel actief te zijn dan vrouwen die geen koffie dronken: 62% tegen 39% van de onderzochte vrouwen. Hetzelfde stramien bij de mannen: amper 36% van de koffiedrinkers had erectieproblemen, tegen maar liefst 59% van de niet-koffiedrinkers. Die vrolijke toestanden kunnen te maken hebben met de stimulerende effecten van cafeïne.
Een recenter Braziliaans onderzoek geeft te kennen dat enkele koppen koffie drinken per dag de mannelijke vruchtbaarheid bevordert. Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Vereniging voor Voortplantingsgeneeskunde verhoogt de cafeïne dan weer de beweeglijkheid van spermatozoïden, waardoor de kans op bevruchting ook toeneemt. En in Cuba wees een studie uit dat opvallend veel honderdjarigen beweren dat ze hun pit halen uit het afzweren van alcohol, maar het volop genieten van sigaren, seks en ... koffie!
Bemoedigend, toch?