• Lorem ipsum

Koffielikeur maken

26 Mei 2025

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 250 g bonen expressokoffie (bvb. Bio Espresso)
  • 500 ml wodka
  • 3 el vanille-exctract
  • 45 cl water
  • 500 gram rietsuiker
  • Een snufje zout

 

Bereiding

  1. Laat de koffiebonen, wodka en het vanille-extract een maand trekken in een grote glazen pot, bedekt met kaasdoek. 
  2. Filter na die infusietijd het mengsel in een grote kookpot en voeg het water, de suiker en het zout toe. 
  3. Breng op een middelhoog vuur langzaam aan de kook. Zet daarna het vuur zachter en laat een uur lang sudderen, totdat het mengsel dikker wordt, maar nog niet karamelliseert. Roer regelmatig zodat de suiker niet aanbrandt. 
  4. Laat alles afkoelen en giet de koffielikeur in potten of flessen die goed afsluiten. Op die manier blijft de likeur een jaar goed buiten de koelkast. 



De geschiedenis van koffielikeur

Koffielikeur heeft zijn oorsprong in de 19de eeuw en is ontstaan als een manier om de rijke smaken van koffie te combineren met sterke drank. Het werd oorspronkelijk in Italië en Frankrijk gemaakt, met variaties die van streek tot streek verschillen. De bekendste versie is wellicht Kahlúa, een Mexicaanse koffielikeur die in 1936 werd gecreëerd. Koffielikeur werd al snel populair vanwege zijn veelzijdigheid in cocktails en als smaakmaker in desserts.

Wist je dat...?

  • De beroemde Espresso Martini oorspronkelijk gecreëerd werd in de jaren 80 door de Londense bartender Dick Bradsell.
  • Koffielikeur is niet alleen voor in drankjes! Het wordt ook vaak gebruikt in koffiegebak.
  • De smaken in zelfgemaakte koffielikeur verbeteren met de tijd, dus je kunt het gerust een paar weken laten trekken voor de perfecte smaak.
  • Wodka is de meest gebruikte alcoholbasis voor koffielikeur, maar rum en brandewijn worden ook wel eens gebruikt om een andere smaakdimensie te geven aan je likeur. 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »