• Lorem ipsum

Koffie bewaren: hoe doe je dat?

23 Nov 2020
door Marjolein

 

Vermijd de 4 vijanden

Hoewel zijn krachtige geur en stevige smaak anders doen vermoeden, is koffie een heel delicate drank. Wanneer je koffie koopt en bewaart, let je beter op de omgevingsfactoren die een cruciale rol spelen. Koffie heeft vier grote vijanden, waarvan lucht en vocht wellicht de bekendste belagers zijn. 

 

Zorg dragen voor de smaak van je koffie doe je door de bonen te beschermen tegen hun vier vijanden: licht, lucht, vocht en warmte. 1. Lucht

Koffie bevat essentiële oliën die verantwoordelijk zijn voor het aroma en de smaak. Komen deze oliën in contact met lucht (zuurstof) dan verdampen de vluchtige aroma’s. Tegelijkertijd wordt de zuurstof geabsorbeerd in de koffiebonen. In tegenstelling tot de aroma’s heeft zuurstof géén smaak...

 

2. Vocht

Enkel bij het zetten, zou koffie in contact mogen komen met vocht. Vocht beschadigt de oliën. Daaronder valt bijvoorbeeld ook condensvorming in de koelkast. Wees je er dus van bewust dat naast lucht ook vocht een negatief effect heeft op de versheid van je koffie. 

 

3. Warmte

Wanneer koffie warmte voelt, komen de oliën naar de oppervlakte. Net als bij kaas noemen we dit “zweten”. Je ziet het als koffiebonen zweten wanneer er een vettig laagje op ligt. Dit lijkt misschien onschuldig maar het zorgt ervoor dat de koffie bitter smaakt. 

 

4. Licht

Licht zorgt ervoor dat het oxidatieproces sneller verloopt. Dit betekent dat wanneer koffie in aanraking komt met lucht - en de smaakvolle aroma’s worden vervangen door smaakloze zuurstof - licht dit proces nog zal versnellen.

 

TIP 1

De vier vijanden van verse koffie vermijden? Dat doe je door koffie in kleine hoeveelheden te kopen. Enkel dan blijft de smaak op z’n best!

 

Koffie bewaren in pakjes

De smaak en versheid van koffie bewaren begint bij het selecteren van de juiste verpakking. Een degelijke verpakking helpt bij het beschermen van de aroma’s. Je kiest daarom best voor koffie verpakt in een zachte, luchtdichte verpakking. Ofwel voor een verpakking met een ventiel. Die geeft de koffie de kans om na het branden verder te ontgassen zonder in aanraking te komen met zuurstof. Vermijd liever harde vacuümpakjes.

 

Om elke dag ten volle van je lievelingskoffie te genieten bewaar je die het best in geglazuurde keramiek.

De do’s-and-don’ts van koffie bewaren

Nu je weet welke omgevingsfactoren een invloed spelen op het bewaarproces, kan je de do's-and-don'ts makkelijk afleiden. Het mag duidelijk zijn dat de glazen weckpot op je kookeiland niet de beste keuze is om koffie te bewaren omwille van vijand nummer 4, licht. Ook laat je ongemalen bonen best niet in het reservoir van je koffiemachine zitten want we weten dat ook warmte de smaak en aroma’s niet ten goed komt. Tenslotte is het ook geen goed idee om je koffie in de kelder of koelkast te bewaren, aangezien koffie niet vers blijft in de buurt van vocht. 

 

Maar hoe bewaar je koffie dan wel?

Geglazuurd keramiek of porselein leent zich het best als bewaarmethode. Reinig het aardewerk steeds grondig voor je het vult met verse koffie. Door te reinigen verwijder je achtergebleven smaak of geur die gemakkelijk opgenomen worden door de verse koffie. Giet de koffie ook niet rechtstreeks in de porseleinen pot om blootstelling aan lucht te vermijden. Kocht je de koffie in een stevige, niet poreuze zak? Dan laat je hem best daarin. Na opening rol je het pakje dicht tot aan de koffie. Zo blijft er geen luchtlaag boven de koffie. Vervolgens bewaar je de zak in het aardewerk.

 

TIP 2

Bewaar het pakje koffie in een aardewerk pot en rol het pakje dicht tot aan de koffie. Zo vermijd je dat je koffie in contact komt met lucht, vocht, warmte en licht. 

 

Koffie in de diepvries bewaren?

In principe kan je koffie perfect invriezen. Verdeel de koffie eerst in kleinere porties en zorg voor een waterdichte verpakking voor elke portie. Dezelfde regel als voor alle ingevroren goed geldt ook voor ingevroren koffie: eens uit de diepvries, meteen opgebruiken. Een diepvries stopt de tijd wat een voordeel is voor de versheid. Maar een diepvries kan ook condensvorming veroorzaken. Dat heeft een negatief effect op de kwaliteit en de smaak van de koffie. 

 

TIP 3

Vries koffie enkel als noodmiddel in bijvoorbeeld een restje gemalen koffie voor je op vakantie gaat. De beste oplossing blijft regelmatig kleine porties verse koffie van een koffiebranderij in huis halen.

 

Koffiebonen of gemalen koffie

Bewaar je koffie best als koffiebonen of als gemalen koffie? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: als koffiebonen. Bonenkoffie blijft een stuk langer vers. De oppervlakte die in contact kan komen met de omgevingsfactoren is immers kleiner. Hierdoor worden de aroma’s en smaak beter beschermd tijdens het bewaarproces. Hanteer wel altijd deze vuistregel: bewaar je koffiebonen nooit langer dan 3 maanden.

 

TIP 4

Wanneer je vacuüm- of luchtdicht verpakte gemalen koffie koopt, hou er dan rekening mee dat je deze na opening nog maximaal een maand kan gebruiken.

 

Samengevat: de kwaliteit van je koffie hangt nauw samen met de kwaliteit van het bewaren!

 

Ontdek meer:

 

Hario Bona Voorraadpot Thee & Koffie  Proefpakket Koffie Ontdekking Abonnement

 

 

 

 

 

 

 


 

Dit vind je misschien ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »