• Lorem ipsum

Is koffie gezond?

7 Mar 2021
door Marjolein

Welke stoffen zitten er in koffie? 

Koffie bevat naast cafeïne ook vele andere stoffen zoals minerale zouten en natrium. Ook potassium vind je terug in een kopje koffie. Dat is een stof die je bloedvaten beschermt. Maar er zit ook bijvoorbeeld vitamine PP in koffie. Die vitamine helpt je lichaam koolhydraten om te zetten in energie. 


De bekendste stof in koffie is uiteraard cafeïne. Die wordt door de koffieplant zelf aangemaakt als afweermiddel tegen infecties en natuurlijke vijanden. 

 

Wil je weten welk effect koffie op je lichaam heeft? Lees dan deze blog !

 

De gezondheidsvoordelen van koffie

Volgens onderzoekers van de de universiteit van Bristol zorgt een kopje koffie - met een dosis cafeïne van 60 mg - ervoor dat we informatie beter opnemen en zelfs fitter worden. Wetenschappers aan de Harvard School of Public Health ontdekten dan weer dat het risico op diabetes type 2 vermindert als je meer dan één kop koffie per dag drinkt. Ook hooikoortspatiënten hebben baat bij een dagelijks koffietje. Cafeïne vermindert immers de werking van histamine, de substantie die allergische verschijnselen veroorzaakt. 


De invloed van dat warme “bakkie troost” op het menselijk lichaam is dus zeker een hot topic in wetenschapsland. Koffie aficionados stellen zich evenzeer vragen over de deugddoende effecten van hun lievelingsdrank. Daarom zetten we de antwoorden op enkele “Frequently Asked Questions” op een rij.


Werkt koffie afdrijvend?

Neen. Sommige mensen kunnen dit in heel lichte mate ervaren maar er is voldoende bewijs dat koffie niet afdrijvend werkt. De cafeïne in koffie stimuleert wel de spijsvertering. Het grote voordeel hiervan is dat er minder afvalstoffen in je lichaam achterblijven. En dat heeft op z’n beurt een positieve invloed op de gezondheid van je darmen. De universiteit van Münster ontdekte zelfs dat het kan leiden tot minder darmkanker. 


Maakt koffie nerveus of angstig?

Dat hangt af van hoe regelmatig je koffie drinkt. Neem je dagelijks een kopje koffie, zal je het stimulerende effect van cafeïne niet of nauwelijks merken. Wie nooit koffie drinkt, is er veel gevoeliger voor. Belangrijk is om met mate van koffie te genieten en steeds kwalitatieve koffiemelanges te kiezen. 

 

Ontdek het assortiment kwalitatieve koffiemelanges van Koffie Kàn!

 

Is koffie verslavend?

Ja, maar dan wel op een heel milde manier. Dat wil zeggen dat stoppen met regelmatig koffie drinken, ontwenningsverschijnselen kan oproepen. Denk aan hoofdpijn of een slecht humeur. Die verschijnselen verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Anders dan verslavende substanties heeft koffie uiteraard geen schadelijke fysieke of sociale gevolgen voor de consument. 


Maakt koffie gelukkig?

Cafeïne verhoogt de productie van dopamine. Dit hormoon is een echte blijmaker. Het wordt niet voor niets het ‘gelukshormoon’ genoemd. Onze hersenen zien een kopje koffie dus als een beloning. En daar worden we gelukkig van!


Maar daar stopt het niet! Ziekten zoals Parkinson en Alzheimer worden veroorzaakt door een gebrek aan dopamine. Het Honolulu Heart Program wees zelfs uit dat wie geen koffie drinkt vijf keer meer kans heeft op Parkinson als mensen die vier tot zes koppen koffie per dag drinken. 


Is koffie nu gezond?

De moraal van het verhaal is dat koffie heel wat goede eigenschappen bevat en je er zeker van kunt blijven genieten. Kies je voor een kwalitatieve koffiemelange op basis van Arabica-koffiebonen, ondervind je de voordelen van koffie en niet de nadelen.

 

is koffie gezond?

 

Ontdek nu onze limited edition Single Origin Koffies!


Ethiopia Natural - Zakir Haji Aba Milki
Colombia Fully Washed - Finca Los Colorados
China Fully Washed - Yirong Farm
Costa Rica Washed - La Pastora Tarrazú SHB

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »