• Lorem ipsum

Hoe zet je het perfecte kopje koffie?

13 Dec 2020

Mag het wat minder zijn?

Wanneer je koffie koopt, geldt altijd de regel van “less is more”. Zoals je kan lezen in onze blog over koffie bewaren, koop je koffie best in kleine hoeveelheden. Zo heb je meer controle over de versheid van je koffie. Als je bij het bewaren rekening houdt met de vier vijanden van koffie - licht, lucht, warmte en vocht - leg je de basis voor een kop koffie die overloopt van smaakvolle sensatie.

Denk zeker ook aan “less is more” wanneer je koffie zet. Bereid niet meer koffie dan je van plan bent te drinken. Zet liever elke keer verse koffie. Koffie verzuurt namelijk wanneer je hem warm houdt op een plaat of in de thermos.

 

“In de wereld van koffie geldt: less is more!”

 

Koffie verzuurt omdat de aroma- en smaakdragers afgebroken worden in de koffiemachine of thermos. Zelfs koffie van de beste kwaliteit sneuvelt algauw. Om je koffie op een natuurlijke manier wat langer warm te houden, spoel je de koffiekan vóór gebruik met heet water. De warmte nestelt zich op die manier in het porselein of aardewerk waardoor je koffie wat langer zijn temperatuur behoudt.

 

Maak verstandige keuzes

Bewaar koffie op een droge en koele plek, ver verwijderd van alle keukendampen. Kies dus niet voor het keukenkastje boven het fornuis als bewaarplek. Om een smaakvolle kop koffie te zetten, kies je best voor een kwaliteitsvolle koffie. Selecteer je verse koffiebonen of gemalen koffie dus heel zorgvuldig.

De manier waarop koffie je koffie zet, heeft een erg grote invloed op de smaak. Daarom raden wij de volgende koffiezetmethoden aan:

● de dripper,

● de cafetière / percolator, of

● de espressopot,

● de Chemex

 

Zelf opgieten, geeft een beter resultaat dan het automatische koffiezetapparaat. Gebruik bij een snelfilter zeker een groot formaat (1x6 of 1x10). Zo giet je in één lange scheut het water op in plaats van in verschillende kleine hoeveelheden.

“Kies voor een manier van koffie zetten die bij jou past.”

 

Bovendien pas je je keuze voor een bepaald koffiezetsysteem aan aan je drinkgedrag. Denk daarbij aan de hoeveelheid koffie die je in één keer wil zetten. Zo zorg je ervoor dat je telkens net voldoende verse koffie maakt en je dus geen verzuurde koffie drinkt.
Het type koffiekan en -kopjes is eveneens van groot belang. Ga steeds voor porselein, glad, niet-poreus aardewerk of glas. Deze materialen beschermen het aroma van de koffie.

 

hoe koffie zetten

 

Streven naar perfectie

Er zijn nog meer geheimen om de kwaliteit van je verse kop koffie op te krikken. Hou je bij het koffie zetten rekening met de volgende aandachtspunten, ben je gegarandeerd op weg naar perfectie.

 

● Maal de koffiebonen nét voor je koffie zet.

● Meng nooit oude koffie of minderwaardige koffiesoorten met waardevolle, verse koffie. Oud en slecht winnen het altijd van wat goed is.

● Vermeng geen restjes gezette koffie met een nieuwe batch.

● De juiste verhouding voor het zetten van koffie is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

● De regel: 6 à 7 gram koffie per 140 ml water. Dat komt overeen met een afgestreken eetlepel per kopje. 140 ml is overigens de inhoud van een doorsnee koffiekopje.

● Hou je van sterke koffie, voeg dan een schepje meer toe.

● Drink jij je koffie liever uit een grote mok? Reken dan op zo’n 200 à 300 ml water en dus 3 tot 7 gram koffie extra.

● Gebruik water dat net niet (meer) kookt. Een temperatuur van ongeveer 95 - 96°C is ideaal.

● Laat bereide koffie nooit koken! Onthoud: café bouillu, café foutu!

● Laat melk en suiker links liggen. Zij beïnvloeden de smaak en aroma’s van koffie enkel negatief. Wanneer je lichtgeroosterde Arabica-melanges gebruikt, geniet dan vooral van de volle, zuivere smaak.

 

“Café bouillu, café foutu!”

 

Rinse and repeat

Na gebruik spoel je je koffiekan grondig uit met heet water. Zo vermijd je dat de smaak van de ‘oude’ koffie achterblijft en je volgende kopje koffie verknalt. Gebruik je graag afwasmiddel, kies dan een niet-agressieve soort en spoel in elk geval royaal na.

Het perfecte kopje koffie zetten? Het zit ‘m in de details. Behandel je je koffie en koffiemateriaal heel liefdevol, word je sowieso beloond met een heerlijk smaakvolle kop waar je met al je zintuigen van geniet.

 

Ontdek meer:

 

koffie- en theekopjes


 

Dit vind je misschien ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »