Ambachtelijke vs. Industrieel

  • Geplaatst op
  • Door Marjolein
Ambachtelijke vs. Industrieel

Wat is het verschil tussen ambachtelijke en industriële koffies?

 

INDUSTRIËLE KOFFIES

Worden van meet af aan grootschalig aange­pakt. Al van bij de teelt : gigantische plantages met een intensieve teelt, waar vooral de kwantiteit, de massale opbrengst van belang is. Die koffies worden minder selectief geoogst en in bulk vervoerd. Ze worden door grote industriële bedrijven gebrand en verwerkt. De norm is hier: een doorsnee-kwaliteit, zonder al te opmerkelijke afwijkingen, geen negatieve smaken, geen uitgesproken verfijnde smaken - want die gaan toch verloren in de vele soorten die dooreen gemengd worden. Wanneer een grootschalig bedrijf over "kwaliteit" spreekt, dan wordt koffie bedoeld die volledig machinaal verwerkt kan worden, zonder wisselende aanpassingen gebrand en verpakt kan worden en probleemloos verdeeld. Dat alles tegen een zo laag moge­lijke kostprijs. Voor een industrieel koffiebedrijf geldt in eerste instantie economisch rendement.

 

Verpakking Koffie Kàn
 

AMBACHTELIJKE KOFFIE

Is een specialiteit op zichzelf. Artisanale vakmensen, waar ik mezelf onder reken, hebben alle stadia van aankoop tot verkoop zelf stevig in handen. Van welbepaalde en meestal kleine plantages kopen wij kwaliteitssoorten aan, premium koffies  of specialty koffie. We kunnen ons permitteren de oogst van kleine koffietuinen uit te zoeken, om die zorgvuldig met elkaar te mengen : onze omzet is kleiner en ons cliënteel kies­keuriger. à Wanneer een koffie-ambachtsman of -vrouw over "kwaliteit" spreekt, dan beogen wij vooral de drank die uiteindelijk in de kop van onze veeleisende klant zal belanden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    • gratis levering vanaf 60€ - B/NL • gratis inpakservice • voor 14u besteld, dezelfde (werk)dag verzonden Verbergen