Ambachtelijke vs. Industrieel

  • Geplaatst op
  • Door Marjolein
Ambachtelijke vs. Industrieel

Het verschil tussen ambachtelijke en industriële koffies?

Industriële koffies
Worden van meetaf aan grootschalig aangepakt. Al van bij de teelt : gigantische plantages waar vooral de quantiteit, de massale opbrengst van belang is. Die koffies worden minder selectief geoogst en in bulk vervoerd. Ze worden door grote industriële bedrijven gebrand en verwerkt.

De norm is hier vooral : een doorsnee-kwaliteit, zonder al te opmerkelijke afwijkingen, geen negatieve smaken, maar ook geen uitgesproken verfijnde smaken, want die gaan toch verloren in de vele soorten die dooreen gemengd worden.

Wanneer een grootschalig bedrijf over ‘kwaliteit’ spreekt, dan wordt koffie bedoeld die volledig machinaal verwerkt kan worden, zonder wisselende aanpassingen gebrand en verpakt kan worden en probleemloos verdeeld. Dat alles tegen een zo laag moge-lijke kostprijs. Voor een industrieel koffiebedrijf geldt in eerste instantie economisch rendement.

Ambachtelijke koffie
Is een specialiteit op zichzelf. De vakman heeft alle stadia van aankoop tot verkoop zelf stevig in handen. Van welbepaalde en meestal kleine plantages koopt hij kwaliteitssoorten aan. Hij kan zich permitteren de oogst van kleine koffietuinen uit te zoeken, om die zorgvuldig met elkaar te mengen : zijn omzet is kleiner en zijn kliënteel kieskeuriger.

Wanneer een koffie-ambachtsman over 'kwaliteit' spreekt, dan beoogt hij vooral de drank die uiteindelijk in de kop van zijn veeleisende klant zal komen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    • gratis levering vanaf 50€ - B/NL • gratis inpakservice • voor 13u besteld, dezelfde (werk)dag verzonden Verbergen