• Lorem ipsum

De ultieme gids voor koffie malen: Welke maalgraad voor welke zetmethode?

29 Apr 2024

Waarom zelf je koffie malen?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om voorgemalen koffie te kopen, ervaren echte koffieliefhebbers de volledige smaak door zelf koffiebonen te malen. Versgemalen bonen behouden hun aroma’s langer en de smaakintensiteit is beduidend hoger. Daarom is het investeren in een goede bonenmaler een stap in de juiste richting naar een heerlijke kop koffie.

Er zijn verschillendemethoden om koffiebonen te malen, variërend van handmatige tot elektrischekoffiemolens. Elke methode heeft zijn eigen voordelen, maar het doel is altijd om de bonen te malen tot de gewenste maalgraad.

Als je de tijd en het geduld hebt om met een handmatige koffiemolen je verse bonen te malen, word je beloond met een echt godendrankje. Ontdek ons uitgebreide aanbod handmatige koffiemolens en ga zelf aan de slag.

De juiste maling voor elke koffiezetmethode

De maalgraad, zeg maar de fijnheidofgrofheidvan de gemalen koffie, is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van je koffie. Elke koffiezetmethode vereist een verschillende maalgraad om het optimale smaakprofiel te bereiken. 

De algemene regel: Hoe grover de maling, hoe korter de doorlooptijd en hoe fijner de maling, hoe langer de doorlooptijd.

WELKE MALING HOORT BIJ WELKE METHODE

 

Hieronder vind je een overzicht van de diverse methoden en de bijbehorende maalgraden:

Espressomachine

Smeg Halfautomaat Espressomachine

De espressomachine is populair in de horeca en bij de thuisbarista. Espresso is Italiaans voor ‘snel’ en dat mag je bij deze machine letterlijk nemen. In 20 à 30 seconden staat er een intens en geconcentreerd kopje koffie voor je klaar. De espressomachine zet koffie door heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie te persen.

Maalgraad: Zeer fijn, vergelijkbaar met bloem.

Geschikt voor: Espressomachines van Jura, Flair … 

 

Percolator of espressokan

Bialetti Percolator

De percolator is een klassiekekoffiezetmethode waarbij je gemalen koffie onder druk zet op je fornuis om een sterke en smaakvolle espresso te verkrijgen.

De percolator vind je terug in elke Italiaanse keuken en als de Italianen zweren bij deze zetmethode, dan jij misschien ook? 

Maalgraad: Fijn gemalen, iets grover dan espresso.

Geschikt voor: Percolators zoals die van Bialetti

 

Aeropress

Aeropresso

De Aeropress is een draagbarekoffiemaker die luchtdruk gebruikt om koffie te zetten. Hierdoor ontstaat een koffie met een intense smaak en een rijke textuur, vergelijkbaar met espresso. Dankzij zijn compacte formaat is de Aeropress perfect om mee te nemen op vakantie of onderweg.

Maalgraad:Zeer fijne maalgraad, vergelijkbaar met fijn zout.

Geschikt voor: AeroPress 

 

Sifon

Sifon

De sifon, ook bekend als vacuümkoffiemaker, maakt gebruik van drukopbouw en vacuüm om koffie te zetten. Dit resulteert in een heldere en smaakvolle koffie met een uniek aroma. De spectaculairewerking transformeert je keuken in een waar laboratorium, waarin je keer op keer kan genieten van een buitengewone koffie-ervaring.

Maalgraad: Standaard winkelmaling, vergelijkbaar met poedersuiker.

Geschikt voor:  Sifon, vacuümkan of conakan. 

 

Filter op kan

Dripper V60 - Filter op de kan

Bij deze methode plaats je een filter op een kanofmok en giet je langzaam heet water over de gemalen koffie. De Hario V60 is een populaire keuze voor liefhebbers van filterkoffie vanwege de snelheid, gemakkelijke controle over de zettijd en body in de koffie.

Maalgraad: Standaard winkelmaling.

Geschikt voor: Koffiefilterhouders of drippers zoals deHario V60.

 

Standaard koffiezetapparaat

Koffiezetapparaat Moccamaster

Dit koffiezetapparaat vind je in tal van huishoudens en biedt het gemak om de koffie te laten doorlopen terwijl je rustig de tafel dekt. Hoewel het klassieke koffiezetapparaat voor een minder uitgesproken smaak en complexiteit zorgt, blijft het de ideale keuze voor koffiedrinkers met weinig tijd of behoefte aan een vertrouwde tas koffie. 

Maalgrofte: Standaard winkelmaling.

Geschikt voor: Elektrische koffiezetapparaten zoals deMoccamaster 

 

Chemex

Chemex Coffeemaker

De Chemex is een zandlopervormige glazen karaf met ingebouwde filterhouder. De koffie is helder, zacht en vol van smaak. Door de zuiverheid kan je de koffie zelfs bewaren in de koelkast om te gebruiken als ijskoffie of om nadien weer op te warmen zonder smaakverlies.

Maalgrofte: Iets grovere maling: tussen grof zout en poedersuiker.. 

Geschikt voor: Chemex

 

Cafetière of French Press

Bialetti French Press

Met een cafetière dompel je de gemalen koffie onder in heet water, waarna je het geheel perst. Deze eenvoudige methode zorgt voor een rijke en complexe smaak. Omdat er geenfilter wordt gebruikt, is een grovekoffiemaling vereist om te voorkomen dat er koffiedik in je kopje belandt.

Maalgraad: Zeer grof, vergelijkbaar met grof zout.

Geschikt voor:French press van Bialetti, Fellow, OGO Living … 

 

Cold brew

Asobu Cold Brew

Cold brew is een langzaamzetproces waarbij gemalen koffie wordt geweekt in koud water gedurende 12 tot 24 uur. Die lange infusietijd maakt heel wat smaken los in de koffie. Het resultaat is een zachte en verfrissende koude koffie met een laag zuurgehalte en bitterheid.

Maalgraad: Zeer grof, vergelijkbaar met grof zout.

Geschikt voor:Asobu Cold Brew of Hario Cold brew

 

De sleutel tot heerlijke koffie ligt in de juiste maalgraad.

Het malen van koffiebonen is een kunst op zich en vereist aandacht voor detail. Door de juiste maalgraad te kiezen voor je koffiezetmethode, kan je de smaak, aroma's en intensiteit van je koffie nauwkeurig beïnvloeden. Experimenteer met verschillende maalgraden en ontdek welke het beste bij jouw smaakvoorkeur past.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »