• Lorem ipsum

Transparantie & Duurzaamheid

8 Nov 2019
door Marjolein

De trage en ambachtelijke benadering van koffie gaat bij Koffie Kàn over de hele weg die de koffieboon aflegt, met respect voor het product en de productkwaliteit. Dit respect speelt bij Koffie Kàn  daadwerkelijk een centrale rol, in de breedste betekenis zelfs. Maar wij gaan bvb. een stuk verder dan een minimumprijs voor de grondstof.

 

  1. Naast het selecteren van uitgekiende kwaliteiten (100% Arabicakoffies en bio origines) van kleine koffieplantages, verwerkt Koffie Kàn de koffies op een doordachte manier. Onze zachte benadering zorgt voor een perfect verteerbare koffie met een zachte smaak.
  2. Arabicakoffies van een uitgelezen kwaliteit zijn meestal enkel te vinden op kleine koffie-plantages, waar de boer nog bijzonder veel zorg draagt voor zijn product. Die planters krijgen van ons ook méér dan de geldende marktprijs voor hun koffie, omdat de zekerheid in kwaliteit ook een waarde heeft. Deze manier van samenwerken, willen we doen met zo weinig mogelijk tussenpersonen. Op die manier gaat een zo groot mogelijk deel van onze aankoopkost naar de koffieplanter.
  3. We vinden het ook belangrijk dat er transparantie is binnen onze leveringsketen. Wij kennen de koffieplanters en zij kennen ons. De schakels daartussen – exporteur en importeur – moeten bereid zijn informatie te delen. Dat laat ons toe open kaart te spelen met onze klanten.

 

Zo kun je op de website van Koffie Kàn (hierzien hoeveel er betaald wordt in het land van origine (in dollarcent per pound) voor een koffie. Wij hebben geen extern controle-organisme nodig om te garanderen dat een koffieplanter een correcte prijs krijgt, want onze klanten wéten wat er betaald wordt. Dat controle-organisme kost immers ook geld, geld dat dan niet bij de koffieplanter belandt.

We zijn nog lang niet klaar met deze uitdaging rond transparantie en duurzaamheid. Maar we zetten regelmatig stappen in de goede richting en proberen dit zo goed mogelijk meetbaar te maken.

 

We hebben 7 uitdagingen waar we jaar na jaar aan werken:

  1. Een volwaardig biogamma: De helft van het gamma van Koffie Kàn is gecertifieerd biologisch. In 2019 voegden we nog Bio Suave toe, om zo ook een uitgesproken zachte biomélange aan te bieden.
  2. Prijstransparantie: dit werkten we uit in 2019 en wordt in de toekomst verder uitgebreid.
  3. Meer en betere kennis van de koffieplantages die aan Koffie Kàn leveren. Zo gaan we ook op zoek naar plantages die concrete duurzame acties opzetten.
  4. Steun aan projecten die sociaal ondersteunen, zowel bij ons als in productielanden: The Coffee Trust & The Big C.
  5. Inzet voor de koffie industrie: als lid van de Raad van Bestuur van de nationale beroepsvereniging KoffieCafé, zet Marjolein zich regelmatig in voor de koffiesector in en buiten België.
  6. Het optimaliseren van de circulariteit van een pakje koffie. We verbeterden dit al sterk door de aanpassing van de verbruikersverpakking. Een volgende stap kan pas gezet worden als er selectiever kan gesorteerd worden door de consument.
  7. Het bepalen van de ecologische voetafdruk en onderzoeken hoe we die kunnen verlagen. Verder willen we die voetafdruk omzetten aan de hand van projecten voor heraanplanting van bomen in koffielanden. Dit is het eerstvolgende project waar Koffie Kàn zwaar wil op inzetten.

 

Voor de eerste 6 puntjes hebben we bij Koffie Kàn al veel werk verricht: ons biogamma bestaat al meer dan 25 jaar en is uitgebreid, en op de website is uitvoerige info te vinden over de koffies die we gebruiken, hun plantages en prijzen. Koffie Kàn steunt al meer dan 15 jaar sociale projecten en had 20 jaar geleden ook al de lichtste verpakking op de markt.

Maar deze uitdagingen zijn allemaal in beweging, dus blijven we verder verbeteren waar we kunnen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »