• Lorem ipsum

Het hoogtepunt van smaak: de invloed van hoogte op koffie

25 Jun 2024

Hoogte als smaakbepaler van koffie 

De ideale habitat van koffieplantages bevindt zich op hoogtes boven de 1,800 meter op bergachtig en vulkanisch terrein en in een natuurlijke, schaduwrijke omgeving. De koele nachttemperaturen en de hellende bodem dragen bij aan een langzamere groei van de koffieplant, waardoor alle energie naar de koffiebes gaat. Dit resulteert in sterker geconcentreerde smaken. 

Hoogte bepaalt dus rechtstreeks de kwaliteit en diversiteit van smaken in koffie. Van milde tonen op lagere hoogtes tot complexe, fruitige smaken op grotere hoogtes, elke hoogte brengt een uniek smaakpalet voort. 

Arabica-koffie, populair om zijn rijke smaak, aardt het best op hoogtes boven de 1,800 meter. De meer neutrale robusta-koffie valt makkelijker te telen op lagere hoogtes van 600 tot 2,400 meter. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende hoogtes en hun impact op de smaak. 

Hoe Hoger, Hoe Lekkerder

 • 750 meter en lager: mild en ongecompliceerd
 • 800 - 1000 meter: geen aciditeit
 • 1000 - 1200 meter: weinig aciditeit, rond
 • 1200 - 1500 meter: meer aciditeit, meer aroma
 • 1500 - 2000 meter: fruitig, kruidig, floraal, complex

 

Meer hoogte, minder cafeïne // Hoogte versus cafeïne in koffie

Koffie afkomstig van hogere hoogtes bevat van nature minder cafeïne, variërend van 0,8% tot 1,5%. Koffievariëteiten uit lagere gebieden daarentegen bevatten tot wel 3% cafeïne! Het resultaat? Een scherpe koffie met een soms wrange nasmaak. 

Bij Koffie Kàn kiezen we bewust voor kwalitatieve Arabica-koffie geteeld op de perfecte hoogte. Zo geniet je van een rijke koffie-ervaring zonder de cafeïnekick.  

 

Koffie op hoogte: de topregio’s 

Ethiopia GuatemalaHonduras

Van de majestueuze bergen in Kenia tot de vruchtbare hooglanden van Ethiopië en de uitgestrekte bergketens van Colombia, elk land heeft een unieke terroir die bijdraagt aan de smaak in je koffie. Een aantal landen uitgelicht: 

 • De hooglanden van Kenia, tussen 1,400 en 2,000 meter boven de zeespiegel, bieden een vruchtbare vulkanische bodem en het perfecte klimaat voor koffieteelt. De koffie uit dit gebied staat bekend om zijn krachtige smaak.
 • Ethiopische koffie staat bekend om zijn fruitige en volle smaak. Het land herbergt diverse regio's waar koffie wordt verbouwd, met elk hun eigen unieke smaakprofiel. Bestel hier onze koffie uit Ethiopië.
 • Met zijn uitgestrekte bergketens is Colombia één van de grootste koffieproducenten ter wereld. De gunstige locatie draagt bij aan de teelt van hoogwaardige Arabica-koffie.
 • Guatemala, met zijn vele vulkanen, biedt een ideaal terroir voor koffieteelt op grote hoogtes. De complexesmaken worden gewaardeerd door koffieliefhebbers over de hele wereld. Santos Mild, onze bestseller, is afkomstig uit het hooggebergte van Guatemala. 
 • Als 's werelds grootste koffieproducent staat Brazilië bekend om de massaproductie van koffie. Hoewel de koffie eerder op lage hoogtes wordt geteeld, heeft het land nog steeds een belangrijke positie in de wereldwijde koffiemarkt, zij het met een meer neutraal smaakprofiel.
 • Vietnam staat op de tweede plaats als koffieproducent, maar ook hier ligt de focus voornamelijk op de productie van Robusta-koffie op lagere hoogtes, tot maximaal 700 meter.

De perfecte harmonie van smaak en cafeïne

In een wereld waarin koffie een alledaagse luxe is, blijkt hoogte een niet te onderschatten factor voor de kwaliteit van onze geliefde drank. Weet wel: hoogte is een belangrijk aspect, maar niet het enige. Er zijn tientallen factoren die de smaak van je koffie beïnvloeden zoals de variëteit, de terroir, de verwerkingsmethode, de branding en de zetmethode

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »