• Lorem ipsum

Welke soorten koffie bestaan er?

14 Oct 2020

 

Arabica koffie

De Arabica-koffie is dé verfijnde koffiesoort bij uitstek. Dat komt door zijn delicate smaak en volle aroma. De fijnste soorten Arabica groeien hoog in de bergen van Midden- en Zuid-Amerika, Kenia en Tanzania. Dit tussen de 1.000 en 2.000 meter hoogte. Hoe hoger de Arabica-koffie geteeld wordt, hoe minder cafeïne en hoe smaakvoller de koffie. De plant is erg gevoelig voor ziektes, koude en een tekort aan vocht. Hierdoor vergt ze enorm veel onderhoud. De teelt gebeurt daarom op kleine plantages. Wat dan ook de duurdere prijs van deze koffiesoort verklaart.

 

Robusta koffie

In streken waar de veeleisende Arabica niet kan gedijen (zoals verschillende regio’s in Afrika en Azië), wordt Robusta geteeld. Deze koffieplant is immers - what’s in a name - een stuk robuuster. Ze is beter bestand tegen ziektes en minder kieskeurig wat grond en groeiplaats betreft. Robusta is daarom een stuk goedkoper dan z’n Arabica tegenhanger. Kijk zelf eens op de verpakking van een goedkopere koffiemengeling. Die zal voornamelijk of zelfs uitsluitend Robusta bevatten. De Robusta herken je aan een hoger cafeïnegehalte en de typisch bittere smaak.

 

Hoge teelt, rijke smaak

Ooit al gehoord van de koffiegordel? Het is de naam voor de tropische gebieden rond de evenaar waar koffie goed gedijt. Deze regio’s zijn voorzien van voldoende zon en neerslag. Twee elementen waar koffieplanten van houden. De hoogte waarop koffie wordt geteeld, heeft invloed op de smaak ervan. Ligt de plantage op zo’n 1.800 à 2.000 meter hoogte, spreken we van hooggeteelde koffie. Op deze plantages vind je vrijwel uitsluitend Arabica soorten. Onder dit niveau groeien de zogenaamde laaggeteelde koffies. Die kunnen zowel Arabica als Robusta zijn.

 

Hooggeteelde Arabica-koffies hebben een zachte smaak, hebben een verfijnde geur en bezitten van nature een laag cafeïnegehalte: 0,9 tot 1,5%. Vergelijk dit eens met thee (tot 4% ) en een colanoot (2 tot 3%)!

Laaggeteelde Robusta-koffies zijn vrij scherp en bitter van smaak, voelen soms wat wrang in de mond en bevatten tot 2,5% cafeïne.

 

Van koffiebes naar koffieboon

Het verschil in soorten koffie komt niet enkel tot uiting in de smaak maar ook in het uitzicht van de bonen: van klein tot groot, van licht getint tot bruin gebrand.Koffiebonen zijn de kern van de bessen die aan een koffieplant groeien. Elke bes bevat twee bonen. Om de bonen over te houden, halen de telers ze uit de bes. Dit proces heet “ontbolsteren”. Het ontbolsteren moet heel snel gebeuren: vóór de bessen gaan gisten en de bonen hun natuurlijk aroma verliezen. Afhankelijk van de wijze waarop ze ontbolsterd worden, onderscheiden we twee soorten (ongeroosterde) koffiebonen in de Arabica-familie: groene en blauwe bonen.

 

Blauwe bonen: de beste smaak

De koffiebonen krijgen een blauwachtige kleur nadat ze geweekt en ontbolsterd zijn. Het is een techniek die vooral Colombiaanse en Centraal-Amerikaanse telers toepassen. De blauwe koffiebonen geven een ware smaak-upgrade aan koffiemelanges. Qua smaak spreken kenners soms over ‘doré’. In vaktermen heet dit hoge aciditeit. Dit betekent zoveel als een milde mix tussen zuur, bitter en zoet. Bovendien hebben ze een lange nasmaak. Blauwe Arabica-bonen behoren tot de crème de la crème van de koffiebonen. In een koffiemelange zijn zij dé smaakmakers. 

 

 

 

 

Weet je hoe je een kwalitatieve koffieboon herkent? Aan de kleur en de gleuf in de boon. Is de gleuf helder en zacht grijzig van kleur? Dan ben je zeker van een kwalitatieve boon.


 

Groene bonen voor koffie met pit

Door de koffiebessen in de zon te laten drogen en ze pas dan te ontbolsteren, behouden de koffiebonen de typisch groene kleur van ruwe koffie. Groene bonen hebben een doordringendere smaak dan blauwe koffie. Dit komt doordat ze gedroogd werden met het vruchtvlees van de bes rond de bonen. Je vindt deze methode vooral terug bij Robusta variëteiten maar ook bij Arabica-soorten in droge streken met veel zon, zoals Brazilië.

 

De ideale melange?

Die krijg je door te com-boon-eren! Wanneer je bijvoorbeeld blauwe en groene hooggeteelde Arabica-koffie samenvoegt, krijg je een milde, geurige koffie met weinig cafeïne. Een favoriet voor menig koffieliefhebber die graag van heerlijk zachtaardige koffie geniet. 

 

De koffie Kàn melanges

Onze melanges zijn 100% Arabica en het resultaat van een uniek procédé in onze koffiebranderij. Je vindt op onze webshop koffie met een verschillende intensiteit en accenten:

soorten koffie santos mild  soorten koffie arabica soorten koffie bio sauve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »