• Lorem ipsum

Een blik op koffie branden

14 Jun 2023

Licht, medium of toch liever donker?

Koffie branden is veel meer dan een ambacht. Het is een kunstvorm die de smaak van je favoriete koffie maakt of breekt. Reden genoeg om een volledig artikel te wijden aan de verschillende fases in het roosteringsproces.

Ga met ons mee op een zinnenprikkelende trip doorheen licht, medium en donker gebrande koffie. Klaar om de verschillende smaken en aroma’s te ontdekken?

De voornaamste types

Door de band genomen spreken koffie-experten over licht, medium, medium dark en donker gebrande koffiebonen. Daarnaast gebruiken verschillende koffiemerken eigen benamingen.

Bij Koffie Kàn staan we voor Slow Coffee: koffie waarvoor je tijd neemt. Koffie die traag gezet is. Die de complexiteit van de smaken benadrukt. Koffie die je de ogen doet sluiten, je doet vertragen en je laat genieten van het hier en het nu.

Daarbij passen onze koffies perfect: medium roast Arabica mélanges. Stuk voor stuk heerlijk volle koffies zonder storende bitterheid of harde smaken.

 

Over koffie cupping

Koffie cupping betekent zoveel als een koffieproefsessie die jou inwijdt in de kunst van het koffie proeven. Ideaal om de invloed van de branding op de smaak van koffie te ontdekken.
Meer weten? Lees dan dit artikel over koffie proeven.


Light Roast: subtiele verleiding

De lichte roast heeft een delicate smaak met een subtiele zuurgraad en bloemige noten. Deze fase duurt tot de zogenaamde "First Crack", tot wanneer de bonen hoorbaar barsten.

In deze fase zien de koffiebonen er droog en bleek uit. Wanneer je licht gebrande koffie maalt en er vervolgens koffie mee zet, krijg je een lichter gekleurde koffie. Dat wil niet zeggen dat licht gebrande koffie ook licht smaakt. Integendeel: de koffie geeft fruitige en zelfs bloemige tonen weer.

Als het brandproces goed is gebeurd, tenminste. Want het mag dan wel eenvoudig klinken, een light roast branden is niet simpel. Gaat het mis, smaakt de koffie heel plantaardig, zuur en droog als papier. Kortom: wanneer een light roast niet volledig tot ontwikkeling komt, is het resultaat niet zo smakelijk.

Licht gebrande koffiebonen komen het best tot hun recht bij zetmethodes zoals de Aeropress en Cafflano Go Brew.

Koffie Kan Light Roast specialiteiten

Koffie Kàn Single Origin - Maragogype Washed - Finca San Ramón 

Koffie Kàn Single Origin - Peru Bio - Coop. Agraria Cafetalera Alto Mayo

Koffie Kàn Single Origin - El Salvador Anaerobic Natural - Finca Las Llantas 

Koffie Kàn Single Origin - Ethiopia Washed - Sidamo Nensebo Refisa

Medium Roast: perfecte balans

De medium roast zorgt voor een perfect gebalanceerd kopje koffie: vol van smaak zonder overheersende bitterheid of zuurtegraad. Koffiebonen met een medium branding zien er nog steeds droog uit – er is weinig of geen olie te zien langs de buitenkant van de bonen – maar smaken iets zoeter en gekaramelliseerd. Daarnaast hebben de bonen na deze fase van het roosteren een sterkere geur.

Medium Roast koffie is perfect voor koffiezetmethodes met een filter zoals een Hario dripper, of  Chemex. Maar je kunt er ook perfect een espresso mee zetten die pittig is zonder bitter te zijn. Omdat medium roast koffiebonen niet omhuld zijn met een olielaagje, vervuilen ze espressotoestelen veel minder snel. Leuk weetje: tijdens de fase van lichte naar medium roast verliezen koffiebonen tot 13% van hun gewicht.

Koffie Kan Medium Roast specialiteiten

Santos Mild

Mokka Espresso Koffie

Bio

Aroma Maragogype

Medium Dark Roast: diepgaande smaakbeleving

Koffie die medium dark gebrand is, smaakt enorm avontuurlijk. Zoet maar ook wat bitter, licht zuur maar ook romig. De bonen zien er na deze fase donkerbruin gebrand uit en hebben een glanzend laagje olie op het oppervlak. De meeste aroma’s komen na deze fase van het branden naar boven.

Deze branding is typisch voor zuiderse espresso. Wil je dat effect ook thuis verkrijgen, kijk dan in het Koffie Kàn assortiment. Hoewel je daarin geen Medium Dark of Dark Roasts zal vinden, bewijzen bijvoorbeeld onze Mokka Espresso en Bio Espresso dat je een pittige en smaakvolle espresso zet met een Medium Roast koffie.


Dark Roast: krachtig en intens

Donker gebrande koffiebonen herken je direct. Ze zien er bijna zwart uit en glanzen door een olielaag langs de buitenzijde. Als je van uitgesproken bittere smaken houdt, is deze fase van het roosteren iets voor jou. Zulke koffie voelt dan ook heel pittig op de tong. Je kan zelfs sporen van olie proeven.

Deze fase wordt ook wel “the Second Crack” genoemd. Op een bepaald moment, en bij een bepaalde temperatuur, zal de koffieboon namelijk een tweede keer “poppen”. Een geluid dat je effectief kan horen tijdens de laatste fase van het branden.


Onze kijk op koffie branden

Wij branden onze koffiebonen tot net na de first crack. Medium Roast koffie, dus. Daarvoor ontwikkelden we een eigen procédé dat onze visie op Slow Coffee onderstreept. Traag, lage temperaturen en de bonen de tijd gevend om alle smaken tot uiting te laten komen.

De lichte, trage branding zorgt ervoor dat de bonen nooit verbranden. Dat wil ook zeggen dat er geen sprake is van asvorming in de koffieboon en ook de oliën in tact blijven. Bij te hoge temperaturen en een te snelle branding gebeurt dit wel. Met als resultaat dat deze koffie zwaar op de maag ligt. Verbrande vetten lossen namelijk niet op in water en zetten zich overal op vast: op koffiemolens, in koffiemachines maar ook in ons lichaam. Bij de koffie van Koffie Kan is dit nooit het geval.

Het is één van de eigenschappen van Koffie Kàn koffie die Marjolein graag belicht tijdens rondleidingen in de branderij in Wenduine. Zet je een kopje donker gebrande industriële koffie en eentje met koffie van Koffie Kàn en laat je beide een nacht staan, zal je bij het afwassen de volgende dag merken dat het kopje waarin de industriële koffie zat, veel moeilijker schoon te maken is. Dat heeft alles te maken met verbrande vetten die aan alle dragers blijven plakken.

Slow Coffee is dus veel meer dan het proces van traag branden. Het is ook toelaten dat de koffieboon al z’n smaken vrijgeeft en de natuurlijke suikers karamelliseren zonder te verbranden. Dat vraagt tijd maar dat is het zeker waard. Dat merk je zelf van zodra je de prachtig goudbruine kleur van onze koffiebonen ziet en de volle smaak ervaart.

 

Meer weten over wat Koffie Kàn zo anders maakt?

Lees dan zeker dit artikel op onze blog.


Welke keuze maak jij?

Bij Koffie Kan helpen we je graag om de perfecte koffiebranding te vinden die aan al jouw smaakvoorkeuren voldoet. Stuur ons een berichtje via [email protected], Instagram of Facebook, of vraag het aan Céline via de chatfunctie op deze website. We raden jou met plezier één van onze heerlijk zachtaardige koffiemélanges aan.

Kom langs in onze winkel in Wenduine

We verwelkomen je met open armen in onze koffiefamilie. Stap binnen bij Koffie Kan, laat je zintuigen betoveren en geniet van elke slok. Jouw perfecte kopje koffie wacht op je in de Kerkstraat 84, 8420 Wenduine!


Dit vind je vast ook interessant:

Koffie proeven: over smaak, aroma, gevoel en koffie cupping

Welke soorten koffie bestaan er?

Een ontdekkingsbox koffie van Koffie Kàn

Slow Coffee: het boek

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »