• Lorem ipsum

Koffiegruis hergebruiken

19 Jul 2023

Van afval naar grondstof

Creatieve transformaties van koffiegruis

Belgen consumeren per persoon jaarlijks ongeveer 4,9 kilo gemalen koffie. Dat komt neer op zo’n anderhalve kop per dag. Samen met zo’n mok zaligheid creëren we zo ook heel wat koffiegruis dat we weggooien. En dan liefst bij het groenafval in plaats van bij het restafval.

Maar wist je dat je met gebruikt koffiedik veel meer kan doen dan het op de composthoop of in de gft-container gooien? Hier lees je 5 creatieve kanten van koffiegruis.


Een shot energie voor je tuin

Een van de meest voor de hand liggende manieren om koffiegruis te recycleren, is door het te gebruiken als compost. Koffiedik bevat stikstof, kalium en andere voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien.

Gewoon op en rond je planten strooien, is geen goed idee. Wat je wel doet is je gebruikte gemalen koffie met andere organische materialen mengen zoals aarde, bladeren en gras. Daarna verspreid je het tussen je planten.

Resultaat?

  • Een voedzamere bodemstructuur,
  • Beter groeiende planten, en
  • Minder afval.

Van pruttel naar pret voor je huid

Koffiegruis is een geweldige natuurlijke bodyscrub. Meng een beetje koffiedik met olijfolie, kokosolie of een andere natuurlijke olie en gebruik het als exfoliant voor je huid. De scrub verwijdert dode huidcellen, stimuleert je bloedsomloop en maakt je huid zijdezacht.

Daarnaast ruik je dat gezellige koffiearoma dat verkwikt en verwent tegelijk. Kortom: een idee om je me-time een extra dimensie te geven en de afvalberg te verkleinen.


Aroma in elke hoek

Gemalen koffie slorpt onaangename geuren op en houdt ze gevangen. Niet voor niks is het een van oma’s trucjes om de koelkast fris te houden. Of zelfs sportschoenen.

Laat het koffiegruis drogen en leg het daarna op een schaaltje in je koelkast. De vieze geuren zijn in geen tijd geabsorbeerd. Een zakje (droog) koffiegruis in je schoenen leggen, heeft hetzelfde effect. Een doeltreffende en milieuvriendelijke manier om van ongewenste geuren af te komen.


Beautybrouwsel met een kick

Naast bodyscrub maak je van koffiedik ook een voedend gezichtsmasker. Meng het met yoghurt en honing en breng het aan op je gezicht. Laat het een vijftal minuten rusten en spoel het vervolgens af. Een fijne oppepper voor je gelaat die niet enkel je huid maar ook je gebruikte gemalen koffie nieuw leven inblaast.

 

Natuurlijke verf met prachtig pigment

Ben je creatief aangelegd en ben je soms in de weer met penseel en canvas? Probeer dan eens zelf verf te maken met koffiedik als pigment.

  1. Verzamel je gebruikte gemalen koffie en laat het drogen.
  2. Meng een klein beetje water met het gedroogde koffiegruis en meng goed tot je een pasta-achtige consistentie krijgt. Voeg meer of minder water toe om de kleurintensiteit aan te passen.
  3. Experimenteer op verschillende oppervlakken zoals papier, canvas of hout, en met verschillende manieren om de verf aan te brengen zoals een penseel, een spons of je vingers.
  4. Laat drogen en fixeer eventueel met een laagje transparante vernis.

Koffiedik voor een tweede portie plezier

Van grondstof naar afval en terug naar grondstof. Met een beetje creativiteit werk je in geen tijd mee aan een circulaire wereld met minder afval. Koffie is zo’n waardevol product en heeft zoveel fantastische eigenschappen… Het zou zonde zijn om er niet alles uit te halen. Ook na je bakkie troost.


Vooral goesting gekregen in een kopje koffie?

Ontdek onze bestsellers nu op de webshop:

 

 

Dit vind je vast ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »