• Lorem ipsum

3 tips om de beste koffie voor je espressomachine te kiezen

30 Sep 2021

Uiteindelijk is niet de machine de sleutel tot succes. De keuze van de koffieboon is de voornaamste factor voor een smaakvolle espresso. Welke koffiebonen kies je voor het bereiden van espresso? Bonen met een krachtige of een eerder fruitige smaak? Donker of licht gebrande bonen? Om je wegwijs te maken in de enorme keuze aan koffiebonen, delen we in deze blog drie inside tips met je.

Eerste halte: de espresso zelf. Wat is espresso? Wat maakt espresso uniek? Waarop let je bij het bereiden van espresso?


Wat is espresso?

Over de betekenis van het woord ‘espresso’ bestaat geen eensgezindheid. Voor de ene is het afgeleid van het voltooid deelwoord van het Latijnse exprimere – expressus - dat uitpersen of uitknijpen betekent. De andere zoekt het in het Italiaans voor uitdrukkelijk of onder druk: es presso.

Wat wel zeker is, is dat Luigi Bezzera vond dat de koffiepauze van zijn fabrieksmedewerkers veel te lang duurde. Om koffie te bereiden, bracht men in die tijd water op hoge temperatuur in een kookvat om stoomdruk te verkrijgen. Hierdoor kon het hete water onder druk door de gemalen koffie sijpelen. Bezzera verbeterde dat procedé en ontwikkelde een machine die 20 keer sneller dan voorheen één kopje per keer zette.

Bezzera slaagde er weliswaar niet in een oplossing te vinden voor de bittere smaak die in espresso sloop. Het hete water van de machine verbrandde genadeloos de gemalen koffie en maakte de espresso bitter. Vele koffiedrinkers voegden daarom grote hoeveelheden suiker toe aan hun espresso. Tot ene Francesco Illy ten tonele verscheen. Hij vond een machine uit die de druk en de watertemperatuur van elkaar scheidde. Hierdoor ging niet langer de stoom door de gemalen koffie maar enkel de luchtdruk en verdween ook de bitterheid uit espresso.

De espressomachines die je vandaag in de handel vindt, zijn nog steeds gebaseerd op de principes van Luigi Bezzera en Francesco Illy. In de webshop van Koffie Kán vind je bijvoorbeeld verschillende types espressoapparaten. Van mechanische espressomachines tot volautomatische exemplaren.

 

De Smaak van Espresso

Espresso is dus één van de manieren om koffie te zetten. Espressobonen bestaan eigenlijk niet. Al zijn er wel types die zich beter lenen voor het espressoprocedé dan andere. In de branderij van Koffie Kán kiezen we bijvoorbeeld voor methodes om heerlijk zachtaardige koffie te branden. Ongeacht de manier van koffie zetten.

Een espresso hoeft zeker niet bitter te smaken. Integendeel. Espresso kan net heel subtiel of zelfs complex smaken. Van fruitig tot floraal. Van eerder kruidig tot plezant en smaakvol zurig. Net omdat er zoveel keuze is, is het niet makkelijk om de koffiebonen te kiezen die de beste match zijn voor jouw espressovoorkeur. De volgende drie tips helpen je zeker op weg!

 

 

verse koffiebonen

 

Tip 1: kies verse koffiebonen

Er gaat niets boven vers gebrande koffiebonen. Bonen die 7 tot 21 dagen geleden zijn gebrand, geven het beste resultaat voor espresso. De reden daarvoor vinden we in het schuimende laagje van een espresso. Dat zijn kleine bubbeltjes die ontstaan als een bijproduct van het espresso-procedé. Die bubbeltjes geven een espresso een extra smaakdimensie. Hoe ouder de koffiebonen, hoe minder bubbeltjes in je kopje en hoe minder je geniet van de smaak van die typische espresso-crema. 

Bestel je koffie bij Koffie Kán, bestel je niet enkel verse koffiebonen. Je koopt koffie bij een kleinschalige branderij met kleine voorraden. Koffie die heerlijk zachtaardig is en met liefde voor het ambacht en respect voor het product is gebrand. 


Tip 2: selecteer donkerder gebrande koffiebonen

Koffiebonen die iets donkerder gebrand zijn, zijn heel vaak geknipt voor espresso. Zolang de bonen maar niet glanzen. Koffiebonen die blinken, zijn vettig en wijzen op een te donkere branding die de suikers en vetten van de bonen heeft verbrand. Het resultaat is een bittere smaak die vele mensen moeilijk te verteren vinden.

Het is zeker mogelijk om met single origin koffiebonen espresso te maken. We merken wel dat het resultaat niet altijd even geslaagd is. Door een mengeling te gebruiken, krijg je meestal een smaakvollere espresso. In mélanges vind je vaak pittige koffiebonen zoals koffiebonen uit Honduras. De Koffie Kán Mokka Espresso en Bio Espresso zijn bijvoorbeeld een ideale basis voor jouw dagelijkse espresso-moment.

 

Tip 3: vraag advies aan je lokale barista of koffiebrander

De lekkerste espresso vindt z’n oorsprong lang voor de bonen in de espressomachine belanden. Het hangt niet alleen af van het soort koffieboon (Arabica vs. Robusta) maar ook van de plek waar de bonen worden geteeld. Een voorbeeld: 

- Hooggeteelde Arabica-koffies hebben een zachte smaak en een verfijnde geur. Ze bezitten van nature een laag cafeïnegehalte van 0,9 tot 1,5%.

- Laaggeteelde Robusta-koffies zijn eerder scherp en bitter van smaak, voelen vaak wrang in de mond en bevatten tot 2,5% cafeïne.

 

De omstandigheden waarin de koffiebonen groeien, hebben enorm veel impact op de smaak en intensiteit ervan. Net daarom vinden we het fantastisch te antwoorden op al jouw vragen over onze koffie en helpen we je graag op weg naar de espresso die jouw smaakpapillen doet tintelen. Onderstaande drie puntjes vertellen je nog meer over onze koffie. Ze leunen aan bij onze filosofie en zorgen ervoor dat jouw favoriete koffie op geen enkel vlak een wrange nasmaak heeft.

- In de Koffie Kán melanges vind je enkel Arabica-koffiebonen. Dankzij ons unieke procedé en onze kennis van koffie creëren we koffies met verschillende accenten en intensiteiten. Wil je dat allemaal met eigen ogen zien? Dat kan! Breng ons een bezoek in Wenduine.

- Wij geloven rotsvast in een eerlijke prijs voor een heerlijk product. Daarom zijn we heel transparant over de prijzen die wij betalen voor onze koffiebonen. Daarnaast werken we aan een volwaardig bio-gamma en werken we uitsluitend samen met kleine koffieboeren die hun planten en oogst met liefde en kennis behandelen.

- We steunen verschillende sociale projecten en duurzaamheidsinitiatieven, zowel in België als in de producerende landen. Door niet enkel naar de koffiebonen en het productieproces te kijken maar ook naar elementen zoals onze verpakkingen, verkleinen we zoveel mogelijk onze ecologische voetafdruk. Het volgende grote project waarop we inzetten is de heraanplanting van bomen in koffielanden.

 

koffiebranderij

 

Veel gestelde vragen over espresso

Hoe maak je een espresso?

Espresso maak je door heet water van ongeveer 67°C onder druk door gemalen koffie te persen. Een espresso bevat ongeveer 25 ml water en een zevental gram gemalen koffie. Afhankelijk van de koffiesoort betekent dit zo’n 55 à 85 milligram cafeïne per kopje. Het water heeft voor het beste resultaat 22 tot 27 seconden nodig om door de koffie te sijpelen. 

 

Hoe maak je een espresso zonder espressomachine?

Er bestaan verschillende handmatige apparaten om een espresso te maken. Denk bijvoorbeeld aan de Aeropress, de espresso-pot of de Flair espresso

 

Hoe werkt een espressomachine?

De ene espressomachine is de andere niet. Bij verschillende volautomatische machines volstaat het om het keuzemenu te volgen om een espresso te zetten. In onze webshop vind je de technische specificaties en handige video’s op de productpagina’s van de espressoapparaten in het assortiment.

 

Wat is het beste espressoapparaat?

Het beste espressoapparaat is het apparaat dat het beste aan jouw wensen voldoet. Handmatige apparaten zijn het meest flexibel maar vragen wat oefening voor je het beste resultaat verkrijgt. Met halfautomatische espressomachines regel je de watertoevoer met een knop of draaiknop. Een volautomatisch apparaat doet alles voor jou: bonen malen, afmeten en tampen. Er bestaan ook machines die werken met capsules. In onze webshop vind je verschillende espressoapparaten

 

Hoeveel espresso’s mag ik per dag?

Liefhebbers van espresso beweren dat espresso minder cafeïne bevat dan filterkoffie. Hiervoor baseren ze zich op de korte extractietijd bij de bereiding van espresso. Naast de extractietijd speelt ook de hoeveelheid koffie een rol. Gemiddeld wordt 7 gram koffie gebruikt voor het bereiden van espresso. Afhankelijk van de koffiesoort betekent dit zo’n 55 à 85 milligram cafeïne per kopje. In Robusta-koffiebonen zit een stuk meer cafeïne dan in Arabica-koffiebonen. De soort koffie heeft dus ook belang bij het bepalen van het cafeïnegehalte van je espresso.

Je vindt meer informatie over het aantal kopjes koffie dat je per dag mag in ons blogbericht “Hoeveel koffies mag ik per dag?”. 

 

Hoeveel cafeïne zit er in een espresso?

Gerekend dat er ongeveer 7 gram koffie in een espresso zit en bij gebruik van Arabica-melanges, zit er ongeveer 55 à 85 milligram cafeïne in een espresso.

 

Wat zijn de beste espressobonen?

Zoals je in de blog hierboven kan lezen, hangt dat af van jouw voorkeur. Donkerder gebrande Arabica-koffiebonen zijn meestal een goede keuze. We raden je graag onze Mokka Espresso of Bio Espresso aan.

 

Hoeveel gram koffiebonen gebruik je per espresso?

Je gebruikt zeven gram koffiebonen per espresso.

 


Dit vind je misschien ook interessant:

▶︎ Hoe zet je het perfecte kopje koffie?

▶︎ Welk water voor je koffie?

▶︎ Is koffie gezond?

▶︎ Welke soorten koffie bestaan er? 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »