• Lorem ipsum

Bewuste koffiekeuzes maken

5 Aug 2023

Zo kies je duurzame koffie

De perfecte kickstart van de dag of het ultieme moment van ontspanning. Koffie is een deel van menig ritueel. Maar heb je ooit nagedacht over de impact van jouw koffie op het milieu? Op de producenten? Op lokale gemeenschappen?

Ja, ook jij draagt je steentje bij aan een schoner milieu en betere werk- en leefomstandigheden van lokale boeren. Door bewuste koffiekeuzes te maken, bijvoorbeeld. Dat dat allemaal moeilijker klinkt dan het eigenlijk is, bewijzen we in deze blog.

 

Certificaten als eerste hint

Een belangrijke eerste stap bij het maken van bewuste koffiekeuzes is het kiezen voor koffie met duurzaamheidscertificaten of een sterk verhaal rond Fairtrade. Hierdoor weet je al iets over hoe sociaal, ecologisch en economisch verantwoord de koffie is.

Koffie Kàn ontwikkelde zelfs een duurzaamheidscharter. Zo werken wij samen met kleinschalige boeren waar we lokale initiatieven rond duurzaamheid en sociale inclusie steunen. We geven daarom ook meer dan de geldende marktprijs voor hun kwaliteitsproduct en werken met zo weinig mogelijk tussenpersonen. Zo gaat een groot deel van de aankoopkost naar de koffieplanter zelf.

Daarnaast hameren we op transparantie. Wij kennen de koffieboeren, zij kennen ons. Alle schakels daartussen zoals exporteurs en importeurs delen eveneens alle nodige informatie. Dat laat ons toe open kaart te spelen met onze klanten.

 

De herkomst van de koffie

Zoek daarom naar koffie uit regio's met een rijke koffiecultuur, zoals Ethiopië, Colombia, Nicaragua en Mexico. Door koffie te kopen die afkomstig is uit deze gebieden, ondersteun je de lokale economieën en draag je bij aan het behoud van traditionele koffieteelt.

Koffieplantages vind je in verschillende landen in de zogenaamde koffiegordel. De naam voor de tropische gebieden rond de evenaar waar koffieplanten goed gedijen. Regio’s met voldoende zon en neerslag: twee elementen waar koffieplanten dol op zijn.

De hoogte waarop koffie wordt geteeld, heeft invloed op de smaak ervan. Ligt de plantage op zo’n 1.800 à 2.000 meter hoogte, spreken we van hooggeteelde koffie. Op deze plantages vind je vrijwel uitsluitend Arabica soorten. Onder dit niveau groeien de zogenaamde laaggeteelde koffies. Die kunnen zowel Arabica als Robusta zijn. Koffie Kàn werkt louter met hooggeteelde koffiesoorten. Arabica, dus.

Overal waar je zo’n plantages vindt – en dan vooral in Centraal-Amerika – gaan wij op zoek naar plantages die concrete duurzame acties opzetten. Daar geven we ook steun aan projecten die sociaal ondernemen ondersteunen. Een mooi voorbeeld is The Coffee Trust.

 

Koffiebonen als favoriet

Een andere manier om bewustere koffiekeuzes te maken, is door koffiebonen te kopen in plaats van voorgemalen koffie. Koffiebonen behouden hun smaak en versheid een stuk langer dan gemalen koffie. Zeker als je weet hoe je koffie het best bewaart.

 

Weg met die wegwerpbekers

Hou je van een koffie on the go en ga je daarvoor langs bij je favoriete barista? Weet dat je bij de meeste ook je herbruikbare mok mag afgeven in plaats van een wegwerpbeker te gebruiken. In ons assortiment meeneembekers vind je vast je gading.

Plus, het is veel milieuvriendelijker. Jaarlijks worden er wereldwijd miljarden wegwerpbekers weggegooid. Kiezen voor een herbruikbare koffiemok of thermosfles is een goede manier om je steentje bij te dragen aan een kleinere afvalberg.

 

Steun kleinschalige koffiebranderijen

Zoals Koffie Kàn. We schreven het al: we steken veel energie in het vinden van duurzame lokale initiatieven en ondersteunen organisaties die de levensomstandigheden van koffieboeren verbeteren. Maar ook in België willen we onze ecologische voetafdruk beperken. Door te innoveren bijvoorbeeld.

Neem nu onze verpakkingen. Door kleine aanpassingen te doen optimaliseerden we de circulariteit van het pakje en maakten we het makkelijker voor de consument om de verpakking correct te sorteren. Ook ons biogamma is een mooi voorbeeld. De helft van het gamma van Koffie Kàn is gecertifieerd biologisch.

 

Kleine stappen, groot resultaat

Door voor eerlijke, duurzame koffie te kiezen, geef je niet alleen boeren waar voor hun geld. Je beschermt ook de toekomst van de koffiesector. De koffietraditie is te waardevol om niet te koesteren. Dat kan enkel door een eerlijke prijs te betalen voor een heerlijk product, zorg te dragen voor de omgeving waarin de koffie groeit en na te denken over hoe we koffie branden, verpakken en (ver)kopen.

Wij nemen daarin graag het initiatief! Als klant bij Koffie Kàn steun je ons daarin en steek je een hart onder de riem van kleinschalige koffieproducenten en -branders. Want koffie die eerlijk is, smaakt nog zo heerlijk.

 

Dit vind je vast ook interessant

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »