• Lorem ipsum

Flat white: meer dan een latte

27 Dec 2023

Een origineel koffierecept voor de feestdagen van 2023

Geen koffierecept dat zo’n fluweelzachte textuur heeft als een Flat white. Qua smaakprofiel ligt het in de lijn van een latte maar dan met minder melkschuim. Een recept dat enorm populair is Down Under. Hoewel het daar nu zomer is, is de Flat white een gezellige koffiebereiding om te serveren met de feestdagen.

In deze blog lees je wat een Flat white precies is, wat de verschillen met een latte zijn, en hoe je de lekkerste versie maakt. Als je ’t ons vraagt, is het een originele toevoeging aan je menu voor de feestdagen van 2023.

Wat is een Flat white?

Een Flat white bestaat uit gestoomde melk die je over een shot espresso giet. Het resultaat is een romig drankje met een rijke koffiesmaak. In tegenstelling tot andere koffierecepten op basis van espresso en melk, serveer je een flat white in een klein kopje met een dun laagje melk erop.  Dat laagje “microschuim” is een typisch kenmerk van een goede flat white: fluweelzacht zonder luchtbelletjes.

Waar is de Flat white ontstaan?

Het korte antwoord: Australië, halverwege de jaren ’80.

De ene bron zegt dat de flat white in het midden van de jaren ’80 van de vorige eeuw werd uitgevonden door barista’s van het Miller’s Treat Café of Moors Espresso Bar in Sydney. De andere geven de eer aan the Parliament House Cafeteria in Canberra. Op dat moment heette het nog geen Flat white maar een “white coffee – flat” of een “flat white – only”.

Maar er bestaan ook andere verhalen zoals barista’s die een alternatief creëerden voor de Italiaanse latte. Of de legende van “de mislukte cappuccino” van Bar Bodega in Wellington, waar een barista per ongeluk te veel gestoomde melk toevoegde aan een espresso met de Flat white als resultaat.

De Flat white veroverde de wereld

Dat hebben we vooral te danken aan de Amerikaanse keten Starbucks. Die begon in 2015 overal ter wereld flat whites te serveren. En het publiek vond ze fantastisch! Sindsdien hebben ook barista’s buiten Australië de Flat white omarmd en het recept teruggebracht naar de essentie. Hieronder vind je er één.


Het originele Australische recept voor een Flat white

Ingrediënten

  • Melk of plantaardige melk zoals havermelk of amandelmelk,
  • 1 shot espresso


1 shot espresso

Kies voor vers gebrande koffiebonen, zoals onze Mokka Espresso of Bio Espresso. Al onze koffiemelanges stellen we zelf zorgvuldig samen met uitsluitend Arabica koffies, voornamelijk van kleinschalige koffieplantages in Latijns-Amerika.

Lees het verhaal van Koffie Kàn verteld door Marjolein en Frederik

Bereiding

1. Maal de koffiebonen en zet een espresso van 30 à 40 ml.

Hier vind je de beste tips om een heerlijke espresso te zetten

Ontdek ook een alternatieve manier om espresso te zetten met de ROK espresso Koffiemaker GC Classic.

2. Stoom 120 ml melk in een kannetje tot de melk 60 à 65°C heeft en er een klein laagje schuim op staat. Zodra dat is gebeurd, breng je het stoompijpje terug onder het melkoppervlak om extra lucht te voorkomen.

De makkelijkste manier om melk op te schuimen? Met een melkopschuimer!

Let op: het melkschuim is het moeilijkste deel van de Flat white. Het is een kunst om melk op te schuimen zonder dat er luchtbelletjes zichtbaar zijn. Je wil de melk fluweelzacht maken, en dus laat je grote luchtbellen best achterwege. Op Instagram vind je goede tutorials!

3. Giet de gestoomde melk in het midden van de espresso vanaf een hoogte van ongeveer 3 à 4 cm.

4. Werk af met een klein laagje schuim en serveer direct.

5. Geniet van je Flat white zoals die in Australië werd geperfectioneerd.

 

Wat is dan het verschil met een latte?

Beide zijn koffiebereidingen op basis van espresso. Het grootste verschil zit ‘m in het schuimlaagje. Een latte heeft een dikke schuimlaag, een Flat white heeft een microschuimlaag. Dat lijkt een detail maar heeft een grote impact op de textuur en de intensiteit van de koffiesmaak.

Om een latte te bereiden schuim je de melk op in het glas, wacht je tot de melk en het schuim gescheiden zijn en giet je de koffie op de melk. Een Flat white maken vraagt het omgekeerde proces. Je voegt eerst de koffie toe, pas dan het melkschuim. Dat lijkt een detail maar heeft een enorme impact op de textuur in je kopje.

De koffie-melkverhouding varieert ook. In een latte zit veel meer melk dan koffie, in een flat white is de hoeveelheid melk een stuk kleiner. Bovendien wordt een latte geserveerd in een glas van 200 à 300ml, een flat white in een keramisch kopje van 150 à 200ml.

Wat betreft het cafeïnegehalte bevat een flat white iets meer cafeïne dan een latte, omdat er minder melk is toegevoegd in verhouding tot de hoeveelheid koffie.

Meer weten over cafeïne en hoeveel koffies je mag per dag? Dat lees je in onze blog.

Samengevat: een Flat white heeft een sterkere koffiesmaak, een rijker smaakprofiel en een romige textuur. Een latte is lichter en herken je aan z’n subtiele zoete smaak.

 

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »