• Lorem ipsum

Trends in koffieland

6 Sep 2023

Koffiedikkijken: 3 trends voor 2024

De wereld van koffie is altijd in beweging


Koffie heeft al een hele poos geleden de weg van de duurzaamheid ingeslagen. Bovendien leggen veel producenten meer en meer de nadruk op de zachte eigenschappen van koffie. Zoals Koffie Kàn. Heerlijk zachtaardige, artisanale en duurzaam geteelde koffie die je maag niet lastigvalt.

Andere trends van de laatste jaren zijn slow coffee, koffiebereidingen met melk en koffie als deel van een verfrissende cocktail. Maar wat staat er de komende maanden op til? Marjolein ziet 3 belangrijke trends.

Trend 1: koude koffie

Koude koffie blijft ook in 2024 heel populair,” meent Marjolein. “Het weerspiegelt onze on-the-go levensstijl. Zeker de premium cold brew die niet zuur maar eerder zoet is zonder toevoeging van extra suiker, is nog niet over zijn hoogtepunt heen.”

Cold Brew is een zeer trage manier om koffie koud te zetten zonder de sterke en zelfs wrange smaak die je soms hebt als je een koel geworden kop koffie drinkt. Het succes van het recept hangt af van de keuze van de koffie. Een fijne, zachte koffie met een stevige body, zoete toetsen en lage aciditeit zorgt voor een heerlijke cold brew. Tip: onze Santos Mild of Aroma Maragogype zijn perfect voor koud gezette koffie.

 

Trend 2: van single origins naar blends

Een blend is een mengeling van single origins. Bij Koffie kan vind je bijvoorbeeld verschillende Arabicamélanges. Denk aan onze Santos Mild of Aroma Maragogype. Single origin koffie bestaan uit bonen van eenzelfde locatie of oogst. Enkele voorbeelden van single origin koffie bij Koffie Kàn zijn de Maragogype Washed en Ethiopia Washed.

Single origins kregen in verschillende koffiespeciaalzaken de voorkeur omwille van hun complexe en delicate smaakprofielen. De laatste jaren staan koffiemengelingen meer en meer in de kijker. Het voordeel van blends is dat je makkelijker een consistent smaakprofiel kan herhalen. Met andere woorden: met koffiemelanges heb je een grotere kans dat de smaak jaar na jaar heel gelijkaardig blijft. Een ander voordeel van blends is dat koffiespecialisten hun creativiteit erin kwijt kunnen. Experimenten met smaakprofielen brengen de veelzijdigheid van koffie extra naar boven.

Een blend is niet per definitie minderwaardig op vlak van kwaliteit. Integendeel. Koffiemélanges samenstellen vraagt kennis van de boon, het brandproces én de verschillende zetmethodes. Vandaar de keuze van Koffie Kàn voor zeer kwalitatieve Arabica koffiebonen. Hooggeteelde bonen met minder cafeïne maar buitengewoon veel smaak. In onze heerlijk zachtaardige mélanges komen de bonen volledig tot hun recht.

 

Trend 3: koffieabonnementen

Wellicht zit de COVID-periode er voor iets tussen maar het aantal koffieabonnementen is sinds 2020 enorm gestegen. Niet alleen qua verkoop maar ook qua samenstelling. Zo’n abonnementen speelden in op de sluiting van koffiehuizen waardoor consumenten thuis zelf hun specialty coffee begonnen zetten en experimenteerden met verschillende soorten koffiebonen en zetmethodes.

Ook in 2024 zullen koffieabonnementen populairder worden. Koffiebranderijen zoeken naar manieren om er flexibeler mee om te springen en ze nog meer te personaliseren. Daarmee beantwoorden ze aan de vraag van avontuurlijke koffiedrinkers die nieuwsgierig zijn naar nieuwe ervaringen, en aan de wens van de eerder traditionele koffieliefhebber om elke dag van hun ideale koffiemoment te genieten.

 


A coffee a day …

Over de gezondheidsclaims van koffie en het aantal koffies dat je per dag mag drinken, hebben we het al in eerdere blogs gehad. Ook in 2024 blijven consumenten zich zulke vragen stellen. Geen wonder dat koffiebranderijen en barista’s experimenteren met technieken en bereidingen om koffie nóg gezonder te maken.

Een voorbeeld is de trend van afgelopen jaren om plantaardige melk te verkiezen boven dierlijke. Nog een andere microtrend is de “proffee” of koffie met toevoeging van plantaardige proteïnepoeders of zelf collageen.

Wij houden het bij kwaliteitskoffies, single origin en blends. Gemalen koffie en koffiebonen. Traag gezet en langzaam genietend. Heel warm en verfrissend koel. Altijd smaakvol, zacht voor maag en darmen, duurzaam en met respect geteeld.

 


Wellicht vind je dit ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »