• Lorem ipsum

Koffie Kàn: alfabet

14 Nov 2023

Van aciditeit tot aroma

De eerste letter van het Koffie-alfabet

Wie zich verdiept in koffie, botst op heel wat jargon. Door onze blog te lezen, leer je heel wat bij over de weg die de koffie aflegt van plantage tot mok, bereidingen met koffie en onze eigen kijk op de sector.

Aciditeit

De aciditeit van Koffie heeft te maken met de zuurtegraad. In het geval van koffie kan die positief of negatief zijn. Positief zuur geeft een heldere, frisse en levendige koffie. Negatief zuur is gewoon niet-lekkere koffie.

Koffie die te zuur smaakt is uit evenwicht en heeft 3 oorzaken:

1. De koffie heeft niet lang genoeg getrokken

Bij het zetten van koffie lossen de zuren, suikers en oliën uit de gemalen bonen op in heet water. Als eerste geven de zuren hun smaak af, daarna de suikers en oliën. Bij het begin van het proces is je koffie eerder zuur. Een perfect kopje koffie zetten heeft z’n tijd nodig. Geef je koffie de tijd niet die het nodig heeft om alle smaken af te geven, zal de zuurtegraad eerder hoog zijn.

2. Te kort geroosterde bonen

Het proces van koffie roosteren start met groene koffiebonen. In een koffiebranderij worden warmte, lucht en andere factoren in balans gebracht om het volledige smakenpalet van de koffiebonen naar boven te brengen. Koffiebonen die niet ver genoeg gebrand zijn, hebben een merkbaar zure smaak.

3. Oude koffiebonen

Koffiebonen verliezen hun versheid omdat de oliën verdampen en de suikers afbreken. De natuurlijke zuren in de bonen komen prominenter naar voor. Dat proces begint al 3 à 4 weken na het branden van de koffiebonen. Koffie bewaren is een kunst op zich: het zorgt ervoor dat je het verouderingsproces van je lievelingskoffie enorm vertraagt.

 

AeroPress

Een AeroPress is een handmatig koffiezetapparaat dat door Alan Adler, de stichter van AeroPress, Inc., werd ontwikkeld. Het werkt als een injectiespuit: gemalen koffie en water worden doorheen een cilinder geperst. Het zet koffie onder ideale omstandigheden: goede temperatuur, totale onderdompeling van de koffie en snelle filtering. Die snelle filtering zorgt voor een lage zuurtegraad en bitterheid.

Een gelijkaardig “press”-systeem is de Cafflano Kompact. Een siliconen balg zorgt voor de werking als een pers, in elkaar schuivende geleiders maken de draagbare koffiemaker heel compact. Een ingebouwde filter, zorgt voor zuivere warme of koude koffie. Het proberen waard!

 

Affogato

Affogato is een Italiaans dessert waarbij een bolletje ijs (meestal vanille) wordt overgoten met een shot espresso.

Zin in een dessert met koffie?

 

Altura

Altura koffie is Mexicaanse koffie die hoog in de bergen is geteeld.  In ons assortiment biokoffie vind je Arabica koffie uit Mexico terug. Bijvoorbeeld in onze Bio Espresso en Koffie Kàn Bio.

 

American Roast

Een American roast is een medium bruin gebrande koffie met een sterke, complexe smaak. Het is de favoriete roast van Amerikanen.

 

Americano

Een americano bestaat uit een shot espresso en even grote hoeveelheid water. Hierdoor heeft een americano een heel zachte smaak die gelijkenissen vertoont met filterkoffie.

 

Antigua

Antigua is de naam van een van de meest vooraanstaande koffiesoorten van Guatemala. De koffie wordt voornamelijk in de valleien rond de oude hoofdstad van Guatemala Antigua geteeld. Je vindt Anigua terug in onze Santos mild en Aroma Maragogype.

We kunnen nog niet alles verklappen over onze feestmelange voor eindejaar 2023 maar wel dit: liefhebbers zullen er de heerlijke aroma’s van Guatemala Anigua in herkennen. Hou onze socials, nieuwsbrieven en blog in de gaten voor meer info over de feestmelange van dit jaar. Schrijf je alvast hier in voor de nieuwsbrief.

 

Arabica

De Arabica-koffie is dé verfijnde koffiesoort bij uitstek. Dat komt door zijn delicate smaak en volle aroma. De fijnste soorten Arabica groeien hoog in de bergen van Midden- en Zuid-Amerika, Kenia en Tanzania op 1.000 tot 2.000 meter hoogte. Hoe hoger de Arabica-koffie wordt geteeld, hoe minder cafeïne en hoe meer smaak de koffie bevat.

De plant is erg gevoelig voor ziektes, koude en een tekort aan vocht. Hierdoor vergt ze enorm veel onderhoud. De teelt gebeurt daarom vooral op kleine plantages. Wat ook de duurdere prijs van deze koffiesoort verklaart. Toch is Arabica de populairste koffiesoort ter wereld.

 

Aroma

Het aroma van koffie bepaalt de geur en de smaak ervan. Je ontdekt in het aroma bijvoorbeeld karamel, chocolade, kruiden ... Er zijn wel 800 aromaten in koffie!

 

Meer weten over smaak, gevoel en aroma?

Lees dan zeker dit artikel.

 

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »